
Кашуто, както и бадем, лешник и фъстък, е любима ядка, предпочитана от много хора. Всъщност това не е ядка, а семе от плода на Anacardium occidentale – вид дърво от семейство Смрадликови, чиято родина е Бразилия, също както и на невероятния бразилски орех. Плодът на дървото се казва кашу-ябълка. Тя има овална форма, като наподобява повече на круша. Това, което ни е познато като ядка кашу, расте на върха на кашу-ябълката. Ядката се съдържа в черупка, която първа израства на дървото, след което от дръжката му се формира ябълката. В плода има едно-единствено семе и, въпреки че това е правилният ботанически термин, всички наричат вътрешността на плода кашу – ядка.
Кашуто съдържа по-малко мазнини от другите ядки, както и тиамин (витамин В1) и ниацин (B3), които спомагат за храносмилането, рибофлавин (В2), който регулира растежа и репродуктивните функции на човешкото тяло, което се отразява благоприятно на здравето на кожата, ноктите и щитовидната жлеза. Съдържа още: пантотенова киселина, пиридоксин, фолацин, които влияят благоприятно върху храносмилането и чревната флора, както и желязо; фосфор; магнезий; калций; натрий; калий; цинк; Омега 3. Кашуто и особено сурово кашу има антисептични, тонични и антибактериални свойства. Тази ядка кашу е полезна и за пушачите – намалява отрицателното въздействие на никотина върху човешкото тяло. Има нисък гликемичен индекс , което го прави препоръчителна част от диетата на хората с наднормено тегло и диабетиците.
Както знаем, кашуто може да се консумира сурово или печено, самостоятелно или като част от зърнена закуска в комбинация с други ядки и сушени плодове. Кашуто може да се добавя в някои зеленчукови ястия или ориз басмати, а смляно може да се включи в състава на сурови бонбони с фурми и ядки или сурови торти.
Едно от най-харесваните ястия от кашу е разядка от смлените ядки, която е изключително лесна за приготвяне и подходяща за намазване върху хляб, като гарнитура или сос за салата.
Продукти: сурово кашу, сол, смлян черен пипер. По желание – кокосово масло без аромат.
Начин на приготвяне: ядките кашу се накисват във вода и се оставят да престоят няколко часа на стайна температура. След като омекнат и набъбнат, самите ядки се смилат в блендер или кухненски робот, като им се добавя малко вода, ако получената паста е твърде гъста. Готовата паста от кашу, заедно с добавения смлян черен пипер на вкус се оставя в купа на топло място, за да може да започнат ферментационните процеси в нея и така престоява около едно денонощие. Сами ще забележите, че в нея се появяват балончета и тя увеличава малко обема си. Всеки преценява по свой вкус колко кисела желае да стане тази смес. Ако прецените, че е готова, й се добавят сол на вкус и малко кокосово масло /в зависимост от количеството кашу, то може да бъде от една до няколко супени лъжици/. Готовата смес се поставя в стъклен или керамичен съд и се прибира в хладилника. Консумира се с удоволствие, в комбинация с печени зеленчуци, салати, пълнозърнест хляб или бяло или червено вино. Добър апетит!
Предлагаме още и печено кашу, както и печено кашу с люспа.
Автор: Happygreen.bg