Суров лешник 1 кг

24.00 лв.

Срок на годност септември 2022

Описание

Лешници сурови 1 кг

Лешници, сурови. Лешниците са плодовете на леската (Corylus Avellana), която пък принадлежи към семейство Брезови. Култивирани още преди 9000 години, сега лешниците се отглеждат основно в Турция (75% от реколтата в света), както и в зоната на Средиземноморието. Заради това, че дървото вирее най-добре при климат с по-прохладно лято и по-мека зима.

От дървесината на храста на лешниците са откривали източници на води и скъпоценна руда. Дори са били наричани „магически пръчки”. Всъщност, вярвало се е, че притежават мистична сила и леската е присъствала в много езически ритуали в древността. Жреците използвали лешника в различни ритуали, а в народолечението често лешника се полза като лечебно средство. Според шведската митология лешниците са можели да  направят човека невидим, а в германската митология са символ на безсмъртие.

Заради високото съдържание на мазнини (60%), лешниците – както впрочем, и останалите ядки, често се мисли, че  увеличават риска от сърдечно-съдови заболявания. Добре известно е, че високомазнинните храни покачват холестерола. Това обаче е така най-вече, когато става дума за наситени мазнини от животински произход. При лешниците, както и бадеми, орехи, сурово кашу, всъщност е точно обратното: те са източник на полезни мононенаситени мазнини – олеинова и линолова киселина, и повишават добрия „HDL” холестерол. Нещо повече, те стимулират процеса на изгаряне на мазнините.

Лешниците са много богат източник на фибри. За разлика от разтворимите, неразтворимите фибри не се разтварят от ензимите в стомашно-чревния тракт и ускоряват храносмилателния процес. Както и имат много нисък гликемичен индекс (25), което превръща лешниците в чудесен регулатор на теглото – независимо от високата калоричност от 628 kcal за 100 г.

Лешниците са много богати на фолиева киселина, витамин B9. Поради което лешника се препоръчва при анемии. Недостигът на фолиева киселина в организма се свързва с някои ракови образувания, както и с уврежданията на плода в утробата, поради което е изключително важен при бременност и кърмене. Този витамин освен това има болкоуспокояващо действие.

Консумирайте само суров лешник. Термичната обработка не само снижава хранителната им стойност, но може да ги направи токсични. Аминокиселината аспарагин (съдържа се също в бадемите) при нагряване  се трансформира в акриламид, който се счита за канцерогенен. Освен пакетираните печени лешници съдържат и консерванти като малтодекстрин.

Хранителна стойност за 100 г:

Енергия 628 kcal
Протеини 14.95 г
Мазнини 60.75 г
Въглехидрати 16.70 г
Фибри (неразтворими) 9.7 г
Захари 4.34 г
Минерали
Калций 114 мг
Желязо 4.60 мг
Магнезий 163 мг
Фосфор 290 мг
Калий 680 мг
Цинк 2.45 мг
Витамини
Витамин C (аскорбинова киселина) 6.3 мг
Витамин B1 (тиамин)  0.643 мг
Витамин B2 (рибофлавин) 0.113 мг
Витамин B3 (ниацин) 1.800 мг
Витамин B6 0.563 мг
Витамин В9 (фолат) 113 µg
Vitamin A  20 IU
Витамин Е 15.03 мг
Витамин К 14.2  µg
Липиди
Мастни киселини, наситени  4.464 г
Мастни киселини, мононенаситени 45.652 г
Мастни киселини, полиненаситени 7.920 г
Холестерол 0 мг

Facebooktwitterpinterestmail

Допълнителна информация

Тегло 1 kg