Нахут суров произход Турция 0.5/1 кг

4.00 лв.7.00 лв.

Описание

Нахут 0.5 кг/1 кг

Нахутът е растение от семейство Бобови. Той е една от най-рано култивираните от човека култури. Нахутът представлява храст, достигащ височина до 50 cm. Той е особено топлолюбив. Понастоящем се отглежда на много места по света с достатъчно топъл климат.

Зърната на нахута, подобно на повечето бобови растения, са добър източник на белтъчини (протеини) – около 20% от сухото съдържание, необходими на организма. Изобилието от витамин Е укрепва имунитета, предпазва сърцето и поддържа здрави кожата и косата. Той съдържа и цинк, който подобрява функциите на имунната система.

Нахутът е полезен източник на изофлавони, които потискат образуването на тумори. Те са също така добър източник на лецитин и фолиева киселина. Съдържанието на мазнини е ниско в сравнение с ядките като орехи, фъстъци и др.

Приготвяне – нахутът се накисва за около 12 часа във вода, след което се вари до омекване. Може да се ползва за приготвяне на основни ястия и в салати. От него се прави популярната в Близкия Изток разядка хумус, в която се добавя сусамов тахан, зехтин, сол и подправки.

Предлагаме и печена леблебия със и без сол.

Произход: Турция
0.5 кг/1 кг

Facebooktwitterpinterestmail

Допълнителна информация

Тегло 0.6 кг