Posted on

Да приучим децата да четат в 10 стъпки

четене на книги деца
  1. Добрите стари книги или как да приучим децата да четат в 10 (не)лесни стъпки.

Какво бихме искали от децата и за децата – да ги научим, да ги накараме, да ги подтикнем да четат книги? Вероятно всички думи са отчасти правилни. Четенето обаче не е нещо извън тях, а естествен процес, така както започват да ходят, да говорят, да се хранят сами, така както усвояват добри навици, приучват се.

Добре знаем, че съвременният свят предоставя изключително разнообразие от начини за учене и придобиване на информация, развлечения и възможности за прекарване на свободното време. Но какво е свят без литература, без добрата стара книга, която можем да пипнем, подушим, прегърнем дори.

книги, четене
Библиотеката в Тринити Колидж, Дъблин

Или се оплакваме, че децата не четат, или им се караме за това, или пък просто безразлично констатираме – еми не иска да чете.

Еми, добре…. Но трябва да се започне отначало, макар че дори за по-големи деца положението не е безнадеждно. Всъщност, ако четенето на книги, на художествена, историческа, научно-популярна и пр. литература представлява все още някаква ценност…

  • И така, още докато бебето изследва света и държи в ръцете си първите вещи и книжки.

Дайте книжка в ръцете на бебето. Не се тревожете, че ще я лапа или къса, има подходящи книжки за най-малките, цветни и безопасни. Има книжки от плат или изкуствен материал, а за по-големите бебета – от твърд картон, устойчив на мачкане и хапане дори. Обожават книжки с прозорчета.

  • Четенето на глас

Четете на детето всеки ден, може да се чете и на малко бебе дори. На тях трябва да им се говори постоянно, независимо от темата. Просто говорът на родителите е важен. Щом детето започне да разбира, му разказвайте приказки и четете книжки. Обикновено малките деца искат родителя да повтаря и повтаря любимите моменти, докато не научат приказката наизуст. Забавна игра по време на четене е да подменяте очакваните от детето познати думи в текста с други, смешни или интересни, и то да ви поправя. Може да се редувате, докато четете. Четенето на детето за лека нощ или през свободното време може да продължи години, докато самò не поеме щафетата. Това може да се случи във 2-ри клас, а може и по-късно. Но дори детето да чете свободно самò, винаги може да прочитате по нещо заедно. А защо не и ние възрастните да си четем един на друг текстове, които ни харесват или са ни впечатлили.

„Човек не може да консумира много, ако си седи мирно и си чете книжки“.
Олдъс Хъксли

  • Празникът на книгата

Празнувайте деня на книгата 23 април като хубав и важен празник с подаръци, разходка, почерпка и всичко. Тази дата не е избрана случайно. На този ден през 1616 г. нашия свят са напуснали Шекспир и Сервантес. На празника на детето 1 юни традиционно подарявайте книги. Разбира се, не омаловажавам деня на Светите братя Кирил и Методий, но той винаги е отбелязван празнично.

„Хората не четат книгите, четат себе си през тях“.
Ромен Ролан

  • Ходене в книжарницата

Водете детето НА книжарница /библиотека/, така както ходим на ресторант, на кафе, на кино, на театър, на футболен мач. След избора на книги, сядайте някъде в приятна обстановка и нека всеки прочете началото на своята нова книга, деца и възрастни съвместно.

„Човек с хубава книга в ръцете си никога няма да се почувства самотен“.
Карло Голдони

Подарявайте книги като ценен и важен подарък, а не като нещо дребно, запълващо и между другото или не представляващо ценност, за да се подарява.

  • Четенето не е наказание

Не наказвайте дете, като го отпращате в стаята му, за да чете задължителната учебна литература! Говоря за наказание в буквалния смисъл: „Сега, като си непослушен, отивай си в стаята и почвай „Немили-недраги“. Учебната литература /поне голяма част от нея/ е далечна и чужда и по език, и по тематика за съвременните деца, затова тя трябва да се чете с тях и да се обяснява, както смисъла на думите и изразите, така и темите, идеите, историческия контекст и ролята на самия автор, както и животът му в чисто човешки план.

„Без книга светът е нощ, а умът – жалък. Без книга народите са стада без мисъл“.
Виктор Юго

  • четене децаВъображението е важно

Първо четене, после гледане. Научете детето, че филмите по книги са едно допълнение към добрата литература. Рядко филмът успява да достигне качествата на книгата, а още по-рядко, да ги надмине. А и всеки филм ни дава визията на режисьора за сюжета, неговите фантазии и представи за събитията и героите. Нека първо детето изфантазира книгата самò във въображението си, преди да види готовия филм.

„Книгите са най-тихите и най-верните приятели, те са най-откритите и най-мъдрите съветници и в същото време – най-търпеливите учители.“
Чарлз Уилям Елиът

  • Ами, ако мама няма време за книги…

Четете, мили родители, баби и дядовци, каки и батковци! Личният пример е най-добрият начин да запалите някого или да възпитате определени умения.

„Един от сигурните начини да съдиш за характера и ума на човека е по избора на книги и приятели“.
Клод Адриан Хелвеций

  • Да откриваме нови автори и заглавия

Откривайте нови и интересни детски и младежки книги, съобразени с възрастта на децата. Разбира се, възрастта е относително понятие. Има деца, които от 7 годишна възраст четат сами, а до 3ти клас са изчели целия “Хари Потър” например, който обичайно става популярен сред децата около 12-13 годишната им възраст. Не говорете само за нещата, които вие обичате или сте харесвали на тяхната възраст. Трудно е да убедиш съвременните младежи, че книгите за индианци, моряци и каубои са най-интересната литература. Книжният пазар е пълен с нови заглавия за всяка възраст, както новосъздадени, така и новопреведени на български език, които са били непознати през детството ни.

„Дали човек чете или не чете – това веднага се забелязва. Между хората няма по-голяма разлика от тази“.
Паскал Мерсие, „Нощен влак за Лисабон“

  • Да четем заедно

Позволявайте и поощрявайте детето да носи книга в училище, както и да обсъжда с другите деца любими герои и филми по книги. Ако сте на почивка или на друго място с деца, след интензивните игри направете импровизиран литературен клуб с деца и възрастни и нека всеки разкаже за своя любима книга, герой, филм по книга.

„Приемете за свое лично правило никога да не давате на дете книга, която вие самите не бихте прочели“.
Джордж Бърнард Шоу

Нашите книги не са съвсем за деца, но са най-добрите в областта на йога книгите.

Автор: Цветелина Гуцина, Happygreen.bg