Posted on 1 Comment

Бадемите, една прекрасна храна

бадем

Ползи за здравето от бадемите

14 ползи за здравето от бадемите и странични ефекти

Ползите за здравето от консумация на бадеми са многобройни: те защитават сърцето, помагат при редуциране на теглото, предотвратяват преждевременното стареене, стимулират имунната система, предотвратяват рак, повишават енергията и още много други.

Бадемите (Prunus Dulcis) са една от най-универсалните и питателни храни, които са на разположение през цялата година и се имат широка употреба като храна и в кулинарията – участват както в солени, така и в сладки ястия. Също от бадемите се прави вкусна, здравословна напитка – мляко от бадем.

бадеми

Някои видове бадеми са сладки, други са горчиви – като сладките са тези, които се консумират по целия свят.

Бадемите могат да се консумират цели, на парчета, в брашно, като бадемова напитка, бадемов тахан, в шоколади, в сладкиши и добавени към мюсл. Също ползваме маслото от бадеми в козметиката.  Освен това бадемите са суровина за някои известни сладкиши като марципан, нуга и нуга.

Бадемите не са всъщност ядки, те са семената на плода на бадемовото дърво, наречено almendruco. Плодът не се консумира, но именно семката му ни изненадва с множеството си полезни свойства.

Различни ползи за здравето от бадемите:

 1. Ползи от бадемите за сърцето

Бадемите предпазват сърцето, тъй като са богати на антиоксиданти, което намалява риска от коронарна болест на сърцето. Всеки път, когато консумираме бадеми, рискът от сърдечни проблеми се намалява с повече от 8%. Правилната консумация е шепа бадеми поне четири пъти седмично.

За да получите всички тези ползи, се препоръчва консумацията на бадеми с обвивката, тъй като там се намират полезните компоненти за сърцето: двадесет различни вида флавоноиди и витамин Е.

 2. Бадемите съдържат всички важни, есенциални  минерали

Бадемите съдържат калций, желязо, магнезий, манган, цинк и фосфор.

Те са отличен източник на мед и манган, два основни минерала, които естествено способстват за намаляването на свободните радикали в тялото. Това помага да се предотврати преждевременното стареене както на кожата, така и на органите.

Бадемите също така са богати на магнезий, основен минерал, който действа като регулатор на нервната система, подобрява качеството на съня и намалява симптомите на депресия и болка, стимулира релаксацията и спокоен сън.

  3. Ползи от бадемите за отслабване

Бадемите са богати на мононаситени мазнини, следователно нискокалоричната диета, която включва бадеми, би позволила на хората с наднормено тегло да губят килограми по-бързо.

В проучване, публикувано в International Journal of Obesity and Related Metabolic Disorders, е показано, че ако хората консумират 30% от калориите в диетата си под формата на мононаситени мазнини, загубата на тегло е по-значителна, намалявайки не само килограмите, но и също така см от талията, телесни мазнини, както и кръвното налягане. По този начин те губят 62% повече мазнини и тегло от тези в групата, която приема само нискокалорична диета, богата на прости въглехидрати.

Доказано, че тези, които ядат бадеми поне два пъти седмично, по-малко наддават на тегло от тези, които никога не ядат сурови ядки.

В допълнение към това, редовната консумация на бадеми увеличава количеството на „добрите“ мазнини в тялото, растителни протеини, фибри и основни минерали като мед и магнезий. А от друга страна намаляват нивата на животински мазнини и протеини, холестерол, натрий и захари.

Линоловата киселина, присъстваща в бадемите, благоприятства процеса на липолиза, който е унищожаване на мазнините в тялото, следователно помага за намаляване на процента на мазнини в тялото, като ги транспортира до митохондриите, за да ги използва като енергия.

Това също позволява увеличаване на мускулната маса, тъй като мазнините се изхвърлят в клетката, която я трансформира за нейните функции. Има тясна връзка между този процес и физическата активност, поради което консумацията на бадеми и упражненията са важни.

 4. Те предотвратяват стареенето

Бадемите не само съдържат основни минерали като мед и манган, които намаляват наличието на свободни радикали в

Те също така съдържат рибофлавин (витамин В2), основен витамин в организма, особено в процеси, които изискват по-голяма оксигенация, като функционирането на сърцето, мускулите и роговицата. На клетъчно ниво позволява да се бори с оксидативните лезии на клетките. В проведени проучвания е показано, че субектите, които консумират над 70 грама бадеми дневно, значително намаляват своите биомаркери на оксидативен стрес.

бадеми сурови

  5. Ползи от бадемите при диабет

Друго предимство на бадемите е, че те помагат за намаляване на скоковете в кръвната захар, които се появяват след хранене. Ако тези увеличения са много изразени, те представляват риск, особено за пациенти с диабет и коронарни заболявания.

След хранене с бадеми, количеството на защитните антиоксиданти се увеличава, а също и повишаването на кръвната захар се намалява. Консумацията на бадеми с храна с висок гликемичен индекс намалява повишаването на захарта и инсулина в кръвта и също така понижава гликемичния индекс на тази храна. Бадемите намаляват тези високи нива и също така имат антиоксиданти, които спират свободните радикали, произвеждани от тези захарни шипове.

Колкото повече сурови бадеми се консумират, толкова по-нисък е индексът и толкова по-малко се повишава кръвната захар след хранене. Ето защо е препоръчително не само да ги ядете като лека закуска, а да слагате по малко бадеми във всяко хранене. Например бадемово масло за закуска или шепа от тези плодове към салата. Не забравяйте винаги да ги ядете по време на хранене с високо съдържание на захар, за да намалите високите нива.

6. Те намаляват холестерола

Бадемите са отличен източник на здравословни мазнини. Те са с високо съдържание на мононенаситени и полиненаситени мазнини, същите, които се намират в зехтина и са оценени заради свойствата си да намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания и да понижават LDL холестерола или „лошия холестерол“.

Проучванията показват, че редовната консумация на бадеми ежедневно, заедно със здравословен начин на хранене, намалява риска от сърдечно-съдови заболявания с 30%.

7. Ползи на бадемите за жлъчния мехур

Жлъчните камъни са малки образувания от холестерол, които се образуват в жлъчния мехур. Доказано е, че яденето на бадеми поне веднъж седмично намалява риска от камъни в жлъчния мехур с 25%. Това се дължи на приноса на здравословните, мононаситени и полиненаситени мазнини, които съдържат бадемите, които стимулират производството на жлъчка, поддържайки оптимално функциониране на жлъчната система. В допълнение, бадемите помагат за намаляване на холестерола, което също помага за намаляване на възможността за образуване на тези видове камъни.

  8. Бадемите са противоракови

Според проучване, проведено от катедрата по хранене в Калифорнийския университет, е установено, че консумацията на бадеми намалява риска от рак на дебелото черво, поради наличието на висококачествени липиди, които съдържат, като мононенаситени и полиненаситени мазнини които са свързани с намаляване на възпалението в тялото.

Други изследвания, проведени при рак на гърдата, показват, че жените, които консумират повече ядки и семена, като бадеми, значително намаляват риска от развитие на рак на гърдата.

Тъй като бадемите помагат за намаляване на нивата на кръвната захар и следователно и на инсулиновите скокове, те също могат да помогнат за намаляване на възможността за развитие на диабет и рак на панкреаса.

9. Имат противовъзпалително действие

„Добрите“ мазнини и масла като тези, съдържащи се в бадемите, са много важни за доброто здраве на тялото. Нашето тяло не може да генерира само мастни киселини и можем да си ги набавим само чрез хранене.

Бадемите са източник на линолова киселина, която принадлежи към семейството на Омега 6 и осигурява множество ползи, като инхибиране на възпалението във всички органи и следователно намаляване на рисковете от развитие на какъвто и да е вид рак.

Това ги прави полезни и при всички видове респираторни заболявания, като алергии, бронхити, настинки и за облекчаване на кашлицата.

10. Подобряват състоянието на костите и ставите

Бадемите са богати на витамини и минерали, включително фосфор. Този минерал подобрява здравето на костите и зъбите, увеличавайки тяхната здравина, а също и тяхната издръжливост с течение на времето. В допълнение към това, консумацията на фосфор може да предотврати други подобни състояния като остеопороза.

Струва си да се отбележи, че бадемите са сред ядките и семената  с най-високо съдържание на калций. Наред с това, високото му съдържание на здравословни мастни киселини допринася за усвояването на калция в костите и благоприятства синтеза на колаген, кото подобрява еластичността на кожата.

11. Ползи от бадемите по време на бременност

Бадемите съдържат фолиева киселина, която се препоръчва да се консумира преди и по време на бременност, за да се намали вероятността от вродени дефекти при бебето.

Освен това бадемите стимулират растежа на здрави тъкани и клетки.

12. Те са естествено слабително и богати на магнезий

Бадемите са богати на фибри, които помагат за предотвратяване на запек, като подобряват перисталтиката на червата. Редовната консумация на бадеми, заедно с адекватна хидратация, подобрява проблемите със запека по естествен път.

Магнезият е елемент, който се намира в ядки като бадеми и помага за фиксирането на калция в костите и зъбите. В допълнение към това, той допринася за подобряване на здравето на вените и артериите, тъй като позволява адекватен приток на кръв, позволявайки пристигането на повече кислород и хранителни вещества в тялото.

Освен тези ползи, магнезият, присъстващ в бадемите, се използва като естествен транквилант, тъй като балансира невроните, така че може да се използва в случаи на дистрес и депресия. Той също така насърчава релаксацията, така че бадемите също насърчават добрата почивка и спокоен сън.

13. Те помагат за образуването на мускули

Бадемите съдържат всичко необходимо за диета, която помага за укрепване и тонизиране на общите мускули на тялото. Освен че са богати на здравословни мазнини и фибри, те съдържат протеин, който е основната храна на мускулите и заедно с това осигуряват чувство за ситост.

Тези ядки са с ниско съдържание на въглехидрати, но с високо съдържание на фибри, следователно са оптимални за диета с намалено съдържание на калории, но с голям хранителен принос, идеални за тези, които извършват физическа активност, но искат да поддържат теглото си и да губят телесни мазнини.

14. Те стимулират имунната система

Бадемите съдържат големи количества антиоксиданти като рибофлавин, тиамин, ниацин, витамин Е и други. Тези антиоксиданти позволяват по-добро функциониране на организма като цяло, тъй като помагат за намаляване на вредното действие на свободните радикали, намалявайки възможността за развитие на хронични заболявания. По този начин те спомагат за укрепване на имунната система на организма.

Други интересни факти

За да получите всички ползи за здравето от бадемите, препоръката е винаги да ги консумирате цели, тъй като най-голямото количество антиоксиданти, витамини и минерали се намират в обвивката им. Може да консумирате печени бадеми, но най-добре да са сурови, за да съдържат всички полезните вещества. И препоръчително предварително накиснати за 4-5 часа във вода. Ако се консумират обелени, тези свойства се губят, но здравословните мазнини, фибри и протеини се запазват.

За да ги включите в диетата, те могат да се добавят към закуска в зърнени храни, по време на хранене в салата или като масло, което да придружава хляб, бисквитки, дори плодове.Друга алтернатива е превръщането им в растително мляко или бадемово брашно, тъй като по този начин се запазват свойствата им и могат да се ползват в различни видове ястия.

Как да приготвим бадемово мляко. Имате нужда от дълбока купа, за да оставите бадемите да се накиснат за една нощ. Идеалната порция за един ден е 25 бадема, но за растително мляко можете да използвате и повече.На следващия ден прецеждате бадемите и ги слагате в блендера заедно с три чаши вода. Ако желаете можете да подсладите с мед или канела. Смилате сместа, докато бадемите се натрошат и след това прецеждате напитката с кърпа.Остатъкът от бадеми, наречен окара, може да се използва за приготвяне на сладкиши като торти, хляб и др.Тази напитка е с ниско съдържание на калории, само 102 на порция и с високо съдържание на хранителни вещества и протеини.Странични ефекти от бадемите

Има хора, които имат алергия към бадеми, пробвайте белени бадеми. Ако и тогава имате симптоми на алергия, има още много полезни ядки, като шамфъстък, фъстък, кашу, бразилски орех, които може да консумирате.

Надяваме се, че статията за 14-те ползи за здравето на бадемите е била полезна.

Happygreen.bg

Източник: https://healthbenefitsof.org

1 thought on “Бадемите, една прекрасна храна

  1. 1/2 чаша сурови бадеми осигуряват 16,5 г. Те също така осигуряват добро количество витамин Е, който е чудесен за кожата и очите. Изключително полезна ядка, за нея сме написали отделна статия за ползите от бадема.
    https://happygreen.bg/rastitelnite-proteini-v-izobilie/

Comments are closed.