Posted on 3 Comments

Ползите от ядките и семената

полезните ядки и семена за здравето

Как да подобрим здравето и външния си вид по естествен начин

Козметиката, кремовете, маските, имат хубав ефект върху кожата, но състоянието й, както и на косата, ноктите и не само.  Но общото ни здравословно състояние в огромна степен зависи от това как се храним.
Множество изследвания доказват, че редовната консумация на семена и ядки, е свръх полезно за нашето здраве и външен вид. Какво е необходимо, за да останем млади и здрави? Какво ще се случи, ако действително започнем да ядем всеки ден ядки и семена? Ще има ли повече ползи за здравето ни?

ползите от ядки и семена за здравето

Ползите за здравето от бадеми

Безброй проучвания показват, че бадемите не само нормализират нивата на липидите в кръвта, но и намаляват риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания при пациенти с диабет. Бадемите са истинско чудо, което ни помага да отслабнем, тъй като намаляват нивото на мазнините в тялото.

Колко са полезни лененото, сусамовото и тиквеното семе 

 • Лененото семе е прекрасно за нашето здраве, неговият химичен състав изпълнява много задачи за подобряване функциите на всички видове системи в човешкото тяло. Една супена лъжица смляно ленено семе съдържа близо 2 гр омега-3 мастни киселини, които поддържат сърдечно-съдовата система във форма.
 • Сусамовите семена съдържат много специални антиоксиданти, които значително намаляват високия холестерол и масла, които подобряват състоянието на кожата, косата и ноктите. Химичният състав на сусамовите семена понижава кръвното налягане, ефективно предотвратявайки инсулт, инфаркт и бъбречна недостатъчност.
 • Тиквените семки са богати на витамини А и Е, които са от съществено значение за поддържането на еластичността на кожата.Тиквените семки съдържат огромно количество аргинин, който спомагат за разширяването на кръвоносните съдове, като по този начин подобряват кръвообращението и предотвратяват хипертония.

Ползите за здравето на орехите

Минералите, съдържащи се в орехите, намаляват риска от развитие както на сърдечно-съдови заболявания, така и на коронарна болест на сърцето. Освен това те имат естествен химикал, наречен токоферол, който е много ефективен за минимизиране на симптомите, свързани с възрастови заболявания и предпазва мъжете от рак на простатата. Минералите, съдържащи се в орехите, намаляват риска от развитие както на сърдечно-съдови заболявания, така и на коронарна болест на сърцето.

шамфъстък орехи

Защо слънчогледовите семки са полезни 

Слънчогледовите семки ефективно предотвратяват бронхиални и белодробни инфекции поради своите антиоксидантни, антимикробни и противовъзпалителни свойства.

Ако искате да се възползвате от всички тези ползи за укрепване на здравето, просто си направете навик да консумирате една шепа слънчогледови семки всеки ден. Слънчогледовите семки съдържат богати на сяра протеини, които са доказано изключително полезни за мускулната и костната ви тъкан.

Как да останем здрави с шамфъстък и кашу

Похапването на шам фъстък може да ни помогне да се чувстваме сити по-дълго, което ги прави чудесни за контрол на теглото.

Кашуто е пълно с желязо, което е задължително за предотвратяване на анемия. Освен това те наистина могат да помогнат на диабетиците да стабилизират нивата на кръвната си захар. Противовъзпалителното действие на кашуто укрепва имунната система и предпазва организма от грипния вирус.

Лешници, фъстъци и бразилски орех, пекан

 • Изобилието от витамин В, съдържащо се в лешниците, помага за укрепване на костите и мускулите и дава на имунната система желан тласък.
 • Полифенолът в фъстъците предпазва клетките на тялото от вредните свободни радикали, като ни помага да останем млади по-дълго.
 • Благодарение на големите си количества фибри и почистващия ефект, който имат върху червата, бразилските орехи значително подобряват храносмилането.
 • Витамин Е в пеканите служи за защита на тялото от вредното въздействие на фактори на околната среда като слънчевата радиация. Омега-6 и омега-3 мастните киселини в пеканите правят чудеса със сърцето и кръвоносните съдове, понижавайки холестерола и предотвратявайки образуването на съсиреци.

Happygreen.bg

Прочетете повече за растителните протеини и аминокиселини

3 thoughts on “Ползите от ядките и семената

 1. Здр.,
  учтиво бих отбелязал, че при консумация на орех е добре да се намокри 12 часа преди това с малко сол и после изсуши 24 часа.
  Благодаря

  1. Здравейте, предполагаме, че това би се направило с цел подобряване на вкусовите качества, или?

 2. Да, печените са по-вкусни, но суровите са по-полезни. Може да ги редувате 🙂 Нашите ядки са вкусни и пресни – и суровите и печените.

Comments are closed.