Posted on

Мед от манука, лечебното чудо

Мед от манука

7 ползи за здравето от меда от манука, базирани на научни изследвания

Медът от манука е вид мед, произхождащ от Нова Зеландия.

Произвежда се от пчели, които опрашват цветето Leptospermum scoparium, познато като храст Манука. Антибактериалните свойства на меда от манука са основното, което го отличава от традиционния мед. Метилглиоксалът е неговата активна съставка и вероятно е причината за този антибактериален ефект.

Медът от манука има антивирусни, противовъзпалителни и антиоксидантни ползи, като т радиционно се използва за заздравяване на рани, успокояване на възпалено гърло, предотвратяване на кариес и подобряване на храносмилателните проблеми.

манука мед

Ето 7 научно обосновани ползи за здравето от мед Манука.

 • Подпомага заздравяването на рани

От древни времена медът се използва за лечение на рани, изгаряния и циреи. През 2007 г. медът от манука е одобрен от FDA на САЩ като средство за лечение на рани. Медът  е с  антибактериални и антиоксидантни свойства, поддържа влажна среда и защитна бариера на раната, като същевременно предотвратява микробните инфекции в нея.

Множество проучвания показват, че медът от манука може да подобри заздравяването на рани, да засили регенерацията на тъканите и дори да намали болката при пациенти, страдащи от изгаряния.

Правено е изследва на ефектите от прилагането на медена превръзка с манука върху 40 души с незарастващи рани. Резултатите показват, че 88% от раните се свиват.  Нещо повече, медът от манука може да помогне за излекуване на диабетни язви.

Проучване в Саудитска Арабия установява, че медените превръзки с манука, когато се използват в комбинация с конвенционалното лечение на рани, лекуват диабетните язви още по-ефективно. Освен това гръцко проучване показва, че медените превръзки за рани с Манука намаляват времето за зарастване и дезинфекцират раните при пациенти с язви на стъпалото, причинени от диабет.

Друго проучване наблюдава ефективността на меда от манука при заздравяването на рани на клепачите след операция. То установява, че всички рани на клепачите са зараснали добре, независимо дали разрезите са третирани с мед от манука или вазелин. Въпреки това, пациентите съобщават, че белезите, лекувани с мед от манука, са по-малко твърди и значително по-малко болезнени, в сравнение с белези, лекувани с вазелин.

Медът от манука е ефективен при лечение на инфекции на рани, причинени от устойчиви на антибиотици щамове, като Staphylococcus aureus.

 • Насърчаване на оралното здраве

Според CDC, почти 50% от американците имат някаква форма на пародонтално заболяване. За да избегнете кариес и да запазите венците си здрави, важно е да сведете до минимум лошите орални бактерии, които могат да причинят образуване на плака. Също така е важно да не премахвате напълно добрите орални бактерии, които са отговорни за поддържането на устата здрава.

Проучванията показват, че медът от манука атакува вредни орални бактерии, свързани с образуването на плака, възпаление на венците и кариес. По-конкретно, изследванията показват, че медът от манука с висока антибактериална активност е ефективен при инхибиране на растежа на вредни орални бактерии като P. gingivalis и A. actinomycetemcomitans.

Проучване изследва ефектите от дъвчене или смучене на мед върху намаляването на плака и гингивит. Медът за дъвчене е направен от мед от манука и е подобен на дъвчащ меден бонбон. След трите си ежедневни хранения, участниците били инструктирани да дъвчат или смучат меда за 10 минути или да дъвчат обикновена дъвка без захар.

Групата с дъвчене на мед показва значително намаляване на плака и кървене от венците в сравнение с тези, които дъвчат дъвка без захар.

Идеята за консумация на мед за добро орално здраве може да изглежда странна, тъй като вероятно знаете, че консумацията на твърде много сладко може да доведе до кариес. Въпреки това, за разлика от бонбоните и рафинираната захар, мощните антибактериални ефекти на меда Манука защитават зъбите от кариес.

Можем да заключим, че медът от манука инхибира растежа на вредни орални бактерии, които могат да причинят гингивит и кариес.

лечебен мед манука

 • Лечение на  възпалено гърло

Ако страдате от възпалено гърло, медът от манука може да ви помогне да изпитате облекчение. Неговите антивирусни и антибактериални свойства могат да намалят възпалението и да атакуват бактериите, които причиняват болка. Медът от манука не само атакува вредните бактерии, но и покрива вътрешната лигавица на гърлото и има успокояващ ефект.

Скорошно проучване при пациенти, подложени на химиотерапия за рак в областта на главата и шията, наблюдава ефектите от консумацията на мед от манука върху Streptococcus mutans, вид бактерии, отговорни за възпалено гърло. Интересното е, че изследователите са открили значително намаляване на Streptococcus mutans, след  консумация на мед от манука.
Изследванията показват, че атакува бактериите, които причинява болезненост, особено при пациенти, подложени на химиотерапия или радиация.

Освен това, медът от манука намалява вредните орални бактерии, които причиняват мукозит, често срещан страничен ефект от радиацията и химиотерапията. Мукозитът води до възпаление и болезнени улцерации на лигавиците, облицоващи хранопровода и храносмилателния тракт.

От доста време различните видове мед, не само от манука, се представят като естествено средство за потискане на кашлицата.

 • Помага за предотвратяване на стомашни язви

Стомашните язви са едно от най-честите заболявания. Те са рани, които се образуват върху лигавицата на стомаха, причинявайки стомашна болка, гадене и подуване на корема. Helicobacter pylori са често срещан тип бактерии, които са отговорни за повечето стомашни язви. Медът от манука може да помогне за лечение на стомашни язви, причинени от H. pylori.

Например, проучване в епруветка изследва ефектите му върху биопсии на стомашни язви, причинени от H. pylori. Резултатите са положителни и предполагат, че медът от манука е полезен антибактериален агент срещу H. pylori.

Стомашните язви могат да бъдат причинени и от прекомерна консумация на алкохол. Манука може да помогне за лечението на стомашни язви, причинени от H. pylori. Може също да помогне и при стомашни язви, причинени от алкохол.

 • Подобряване на храносмилателните проблеми

Синдромът на раздразнените черва е често срещано храносмилателно разстройство. Свързаните с него болежки са запек, диария, коремна болка и нередовни движения на червата.

Интересното е, че изследователите са открили, че редовната консумация на мед от манука може да помогне за намаляване на тези симптоми. Изследвания показват, че медът от манука подобрява антиоксидантния статус и намалява възпалението  както с раздразнени черва, така и с улцерозен колит.

Също така е доказано, че атакува щамове Clostridium difficile.

Clostridium difficile, често наричан C. diff, е вид бактериална инфекция, която причинява тежка диария и възпаление на червата. C. diff обикновено се лекува с антибиотици. Въпреки това, едно скорошно проучване наблюдава ефективността на меда от манука върху щамове C. diff. Медът от манука убива клетките на C. diff, което го прави възможно ефективно лечение.

Важно е да се отбележи, че горните проучвания наблюдават влиянието на меда от манука върху бактериалните инфекции при изследвания в епруветки. Необходими са допълнителни изследвания, за да се стигне до пълно заключение относно влиянието му върху бактериалните инфекции на червата.

 • Може да лекува симптоми на кистозна фиброза

Кистозната фиброза е наследствено заболяване, което уврежда белите дробове и може да засегне храносмилателната система и други органи. Той засяга клетките, които произвеждат слуз, което причинява ненормално гъста и лепкава слуз. Тази гъста слуз запушва дихателните пътища и каналите, което затруднява дишането.

За съжаление инфекциите на горните дихателни пътища са доста чести при хора с кистозна фиброза. Доказано е, че медът от манука се бори с бактериите, които причиняват инфекции на горните дихателни пътища. Pseudomonas aeruginosa и Burkholderia spp. са две често срещани бактерии, които могат да причинят сериозни инфекции на горните дихателни пътища, особено при уязвимите популации.

Едно проучване наблюдава ефективността на меда от манука срещу тези бактерии при хора с кистозна фиброза. Резултатите показват, че инхибира растежа им.

 • Лекува акне

Акнето обикновено се причинява от хормонални промени, но може да бъде и следствие на лоша диета, стрес или бактерии в запушените пори. Антимикробната активност на меда от манука, когато се използва в комбинация с храна с ниско рН, често води до положителни резултати.

Медът от манука може да помогне да предпазите кожата си от бактерии, което може да ускори процеса на заздравяване на акнето. Но засега изследванията в тази посока са все още малко.

Безопасен ли е медът от манука?
За повечето хора медът от манука е безопасен за консумация. Въпреки това, някои хора трябва да се консултират с лекар, преди да го използват, включително:

Хората с диабет. Всички видове мед са с високо съдържание на естествена захар. Следователно, консумацията на мед от манука може
повлияе нивата на кръвната захар. Както и тези, които са алергични към мед или пчели. Също кърмачетата. Не се препоръчва на деца под 1 година, поради риск от детски ботулизъм.

Медът от манука е уникален вид мед.

Най-забележителното му въздействие е върху лечението и заздравяването на рани.
Как се използват различните индекси на MGO:

 • MGO 100+ – подходящ за подсилване на имунитета и за общо здраве
 • MGO 250+ – за храносмилателни проблеми – болки, рефлукс, киселини, недобро храносмилане
 • MGO 400+ – при кожни проблеми и трудно лечими рани, вътрешни болести на червата, както и язви
 • MGO 550+ – най-полезен и лекува комплексни проблеми дори при бактериални инфекции като ангина, синузит, екземи, стрептококи и херпес.

Медът от манука има антибактериални, антивирусни и противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат при лечението на много заболявания, включително синдром на раздразнените черва, стомашни язви, пародонтоза и инфекции на горните дихателни пътища.

Мед може да си поръчате от тук

Манука мед изключително полезен

Happygreen.bg

Източник