Да готвим постно – някои лесни рецепти във веган вариант
Растителната храна сурова или приговена като ястие винаги е по-добър и по-качествен избор. Простата и лесно приготвената храна, сурова или с малко топлинна обработка е полезна и питателна. Тук предлагаме някои лесни и несложни рецепти за приготвяне на бърз обяд или вечеря, като ще допълваме публикацията постепенно. Заповядайте!
Рататуй
Вероятно много от нас помнят симпатичното мишле от едноименния френски анимационен филм. В него строгият кулинарен критик беше съблазнен, възхитен и дълбоко развълнуван от вкуса и ароматите на несложната френска селска манджа от печени на фурна зеленчуци.
Ние също направихме своя опит и резултатът беше както вкусен и ароматен, така и забележително красив.
Взимате 2-3 тиквички, 2-3 чушки, 3-4 домата, а също може патладжан и лук на глави. Всички зеленчуци се измиват и наразвят на тънки кръгли филийки, патладжанът може да се нареже предварително и да престои със сол, докато пусне сока си.
Филийките се осоляват и постепенно се нареждат в тава като се редува по една филия от всеки зеленчук до изчерпване на количествата. След като се наредят в тавата зеленчуците се поръсват с подправки по избор, като мащерка, черен пипер, риган или босилек и се поливат с няколко лъжици зехтин.
При варианта на снимката ястието е приготвено от тиквички, домати и червени чушки.
Пече се в загрята
на 200 градуса фурна до омекване зеленчуците и запичането им отгоре.
Ястието се поднася по желание с пълнозърнест хляб и сос по избор, например млечно-горчичен или млечно-таханов сос.