Posted on Leave a comment

Готвим постно–лесни рецепти във веган вариант

тофу

Да готвим постно – някои лесни рецепти във веган вариант

Растителната храна сурова или приговена като ястие винаги е по-добър и по-качествен избор. Простата и лесно приготвената храна, сурова или с малко топлинна обработка е полезна и питателна.  Тук предлагаме някои лесни и несложни рецепти за приготвяне на бърз обяд или вечеря, като ще допълваме публикацията постепенно. Заповядайте!

растителен протеин

Миш-маш

С червени чушки, лук, натурално тофу, бадемово мляко и зехтин.

Взимаме чушките сурови, почистени от семки и нарязваме на парчета.Заедно с нарязания на дребно лук поставяме в незалепващ тиган и задушаваме с вода или бадемово мляко, докато омекнат до желаната степен, като остане малко сос. Добавяме натрошеното на дребно тофу, зехтинът и солта и задушаваме за още 5 минути. Зелените подправки слагаме накрая. Същото ястие може да се приготви и с печени белени червени чушки.

Необходими продукти: 5-6 сурови чушки; 2 едри глави лук; 150 гр натурално тофу; 3-4 супени лъжици студено пресован зехтин; вода или бадемово мляко; сол на вкус; за подправка – пресен магданоз или копър. По желание може да се добавят и няколко скилидки чесън в началото.

Печен патладжан на фурна

Взимаме 4-5 патладжана и нарязваме на дебели кръгли филиийки /ок. 1 до 2 см/, посоляваме ги и оставяме в наклонен съд за половин-един час да пуснат сока си. След това ги нареждаме на хартия за печене в тава и ги намазваме със зехтин. Отгоре върху всяко парче поставяме кръгче домат. Патладжанът печем във фурната на 180-200 градуса до омекване на зеленчуците, или до запичане /ок. 40 минути/. Изваждаме и поръсваме всяко парче с настърган кашкавал /растителен продукт/ и допичаме само на горен реотан до стопяване или запичане на кашкавала. След изваждането поръсваме с хранителна мая.
Ние ползваме кашкавал на растителна основа, който се предлага в магазините или онлайн.

Необходими продукти: 4-5 средно големи патладжана; 3 средно големи домата; 5 супени лъжици студено пресован зехтин; хранителна мая; 150 гр кашкавал за поръсване; сол.

Крем супа от червена леща

Взимаме 250 гр червена леща, един картоф и два моркова. Измиваме, обелваме картофа, нарязваме зеленчуците и поставяме заедно с лещата в тенджера с вода -толкова, че да ги покрие. След като заврят е възможно да долеем с малко гореща вода до сваряване. След това добавяме сол на вкус, сладко къри около лъжичка или повече, 2-3 лъжици зехтин или малко растителна/кокосова сметана за готвене. Пасираме хубаво с пасатор. Готовата супа може да поднесем с домашно направени крутони или поръсена с печени ядки, или поръсена с прясна мента.

Необходими продукти:

250 гр червена леща; едър картоф; 2 моркова; 2-3 лъжици зехтин; сладко къри; сол.

 

Примерно меню в 3 блюда:

Крем супа от червена леща с растителна сметана, къри и пълнозърнести крутони
Салата от тиквички на ленти, домати, бейби спанак, семки, хранителна мая, сол
Миш-маш с печени чушки, натурално тофу и подправки.

Следва…….

Хепигрийн.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *