Posted on Leave a comment

10 здравословни билки и подправки и техните ползи за здравето

къри средно люто

Съществуват толкова много билки и подправки с множество потенциални ползи за здравето –

с противовъзпалителни свойства, стимуланти, дори растения, които могат да помогнат в борбата с рака – че да назовем само десетина е изключително трудно. Все пак много популярни, ползвани и харесвани си остават куркума, мента, джинджифил, черен пипер, кимион, кардамон,магданоз и др.

Много преди нашето време древните гърци са използвали различни подправки и билки заради техните лечебни свойства. Хипократ (460-377 пр.н.е.) е използвал шафран, канела, мащерка, кориандър и други растения като средство за лечение. Много от тях хората все още използват и днес като холистични лекарства за треска, болки и други заболявания. Няма много научни доказателства до момента, че те директно лекуват сериозни заболявания. Но изследванията все повече показват, че много билки и подправки притежават надеждни свойства. Те да помогнат за лечение и смекчаване на определени симптоми.

Куркума

куркума, куркуминКуркумата, понякога наричана куркумин, е една от най-популярните подправки, използвани днес за готвене и като лек. Лабораторни изследвания показват, че куркумата притежава противовъзпалителни свойства. Антиоксидантните, антибактериалните, антивирусните и антипаразитните и ползи са безспорни. Установено е, че куркумата е най-ефективна заради своите противовъзпалителни и антиоксидантни свойства.

С високото си съдържание на антиоксиданти, куркумата може да намали риска от образуване на свободни радикали. Така се намаляват ефектите от оксидативния стрес върху тялото. Свободните радикали са увреждащи тъканите молекули с нечетен брой електрони. Те могат да спомогнат за превенция и лечение на хронични заболявания, като сърдечно-съдови заболявания и дори рак.

Куркумата може да се ползва самостоятелно или в комбинация с други билки и подправки за чай, за различни ястия от източната кухня, за приготвяне на златно мляко и др. В нашия магазин предлагаме различни варианти на чай с куркума от Yogi tea, златно мляко, къри на прах или натурална куркума на прах.

Джинджифил

джинджифил на прахХората използват джинджифил от хиляди години като лек за гадене и стомашно-чревни проблеми. Днес се ползва предимно корена от джинджифил за  лечение и като подправка. Подобно на куркумата, джинджифилът също има противовъзпалителни свойства и много високо общо ниво на антиоксиданти. Само наровете и някои видове горски плодове съдържат повече.

Някои контролирани проучвания са доказали, че джинджифилът е ефективен като средство против гадене. Успешно може да се използва при морска болест, болест при пътуване и сутрешно гадене. Установено е при изследвания в рлабораторни условия, че джинджифилът може да има противоракови ефекти. Това до голяма степен се дължи на високите нива на антиоксиданти в джинджифила. Той може да забави възпроизвеждането на клетките или да спре деленето им.

Джинджифилът може да се яде суров настърган на салата с други зеленчуци, да се добавя в супи и други ястия. Супа от тиква с малко настърган или изсушен на прах джинджифил е истински деликатес. Запарки и чай от джинджифил са чудесна превенция на настинги и грипни състояния.

Ние предлагаме натурален джинджифил на прах, захаросан джинджифил с мента или канела, подправки с джинджифил, както и различни видове чай с джинджифил от марката Yogi tea.

Кимион

Кимионът е популярна готварска подправка, използвана заради ароматния си ефект. Проучванията показват, че е полезен и за загуба на тегло, понижаване на холестерола, управление на стреса и др. Освен това има висок антиоксидантен потенциал. Изследвания показват също така, че кимионът е антидиабетно средство.

Най-често кимионът се ползва като подправка в състава на къри или самостоятелно, но от него се добива и масло, което се ползва както в готварството, така и в козметиката. При нас може да намерите кимион на прах, индийска подправка гарам масала, масло от черен кимион, както и крем за лице и паста за зъби с масло от черен кимион.

Мента

ментаИзключително популярна билка, която обикновено се използва като овкусител, ментата е родом от Европа и Азия. В тези региони хората са го използвали преди появата на съвременната медицина заради нейните охлаждащи ефекти, антибактериални свойства и за подобряване на здравето на храносмилането. Изследванията показват, че като цялостно лекарство, ментата е ефективна и за подобряване на сърдечно-съдовото (сърцето) и белодробното (белите дробове) здраве. Като бронходилататор действа чрез разширяване на въздушните пътища (бронхиоли) в белите дробове.

Йоги чай Лайм и мента
Био Аюрведичен Чай Зелен Лимон и Мента, Yogi Тea, 17 пакетчета

Чрез вдишване на миризмата на мента, увеличаваме назалната си въздушна сила, като на свой ред доставяме повече въздух към белите дробове. Освен това, някои проучвания показват, че ментата е ефективен мускулен релаксатор, благодарение на охлаждащото си ментолово съединение. Поради това ментолът често е активна съставка в мехлеми и кремове за мускулни болки. При нас може да поръчате различни видове чай Yogi tea с мента, ментова паста за зъби без флуор, шампоан за коса, душ-гел, както и део-спрей с мента.

Ехинацея

Извлечена от растението ехинацея, това е добавка, която е най-известна с това, че действа насочено към имунната система и помага за предотвратяване на настинки. Въпреки че изследванията все още не са доказали, че билката може да се бори с вируси, тя е популарна. Мнозина използват ехинацея за подпомагане лечението на състояния като обикновената настинка, инфекции на горните дихателни пътища, бронхит, грип, възпаление, ушни инфекции, вагинит, гъбични инфекции. Ползва се предимно в състава на чай – Йоги чай Имунитет от нашата селекция, както и в състава на натурална избелваща паста за зъби от нашия магазин.паста за зъби перио брайт без флуор с канела и мента

Канела

цейлонска канела
Cinnamon sticks and powder, isolated on white background

Древните цивилизации са използвали канелата от 2800 г. пр. н. е. за помазване, балсамиране и лечение на заболявания. Днес не е толкова широко използвана заради терапевтичните си свойства, както преди хиляди години. Независимо от това, канелата все още осигурява безброй ползи за здравето като антимикробна, антиоксидантна, противовъзпалителна, антидиабетна и антиканцерогенна подправка.

Приема се, че канелата може да намали нивата на кръвната захар. Канелата също има ефекти за подобряване на когнитивните функции и изследователите се опитват да разберат може ли да бъде ефективна за лечение на болестта на Алцхаймер. По-специално учените изследват CEppt (екстракт, открит в кората на канелата). Предмет на изследванията са дали може да помогне за предотвратяване на прогресирането на симптомите на Алцхаймер. Лабораторните резултати в тази насока са обнадеждаващи.

Канелата е ароматна и вкусна като подправка или като средство за ароматизиране на сапуни, свещи и др. Ние предлагаме както чиста цейлонска канела на прах, така и в състава на ароматични чайове. Канелата се влага и в състава на козметични продукти като сапун, крем за тяло и ръце и балсам за устни.

Чили на прах

Изследвания установяват, че капсаицинът, фитохимикалът, който прави чилито на прах пикантно, може да играе важна роля в регулирането на здравето на сърцето и метаболизма. Когато се консумира чили на прах, подправката предизвиква полезни протеинови промени в тялото, които са благоприятни за загуба на тегло. Хората, участвали в проучване, в което са консумирали умерени количества чили за период от 12 седмици, са имали резултати от загуба на тегло.

сладък червен пиперВ друго проучване, изследователите отбелязват, че редовната консумация на чили също значително намалява коремната мастна тъкан. Други изследвания установяват, че редовната консумация на чили намалява риска от сърдечно-съдови заболявания. Благодарение на противовъзпалителните си свойства, чилито на прах може също да бъде ефективно за подпомагане на лечението на артрит, както и за облекчаване на мускулни и ставни възпаления.

Магданоз

Магданозът е билка, произхождаща от средиземноморския регион. Мнозина са го използвали през годините както за кулинарно овкусяване, така и за терапевтично лечение на редица здравословни състояния, включително високо кръвно налягане и алергии. Тази билка е пълна с антиоксиданти, каротеноиди и други полезни витамини, които поддържат здраво тяло и имунна система. Сред тях е витамин К, важен за здравето на костите елемент.

зеленчукова подправкаПресен или изсушен и вложен в състава на комбинирана подправка, магданозът е винаги желан и харесван.

Риган

Друга билка, която преобладава в средиземноморската диета, е риганът, който мнозина използват не само като подобрител на вкуса за храна, но и като ароматно масло и добавка. Антиоксидантите на билката допринасят за нейния силен вкус и мирис. Могат също да допринесат за укрепване на имунната система срещу инфекции, намаляване на възпалението. Други бенефити могат да са регулиране на кръвната захар, подобряване на инсулиновата резистентност, облекчаване на симптомите на пикочните пътища и менструални спазми, борба с рака.

чай, женски баланс

Приятен и полезен в състава на йоги чай Женски баланс. Риганът като самостоятелна билка не може сам да доведе до тези резултати, но може да бъде ползван заради неговите антиоксидантни свойства, които са полезни при много болестни състояния.

Кардамон

Кардамонът е още една подправка, която предоставя широк спектър от потенциални ползи за здравето. Това са семена на растение, което принадлежи към семейството на джинджифила. Хората често консумират кардамон в чайове, както и в кафе, десерти и дори солени ястия. Кардамонът е полезен при запек, колики, диария, диспепсия, повръщане, главоболие, епилепсия, сърдечно-съдови заболявания.

Лечебните ползи от подправката риган идват предимно от комбинацията от нейните съставки – летливи масла, нелетливи масла, фенолни киселини и стероли, които действат болкоуспокояващо, противовъзпалително, антимикробно и спазмолитично. Кардамонът може също да помогне при затлъстяване или висок холестерол.

В заключение следва да добавим, че билките и подправките са ароматни добавки към ястията, но също така са и източник на основни хранителни вещества, които са от голяма полза за тялото. Хората могат да изпитат някои ползи или подобрения на здравето от включването на билки и подправки в диетата си, но не трябва да разчитат само на тях за пълно възстановаване и лечение.

Не трябва да се забравя, че здравословният начин на живот включва правилно хранене– желателно вегетарианско,  движение, почивка, сън, подходящи хранителни добавки, избягване на стреса, досег с природата и изкуството и много други фактори, чието отсъствие не би могло да бъде компенсирано по друг начин.

Хепигрийн

Facebooktwitterpinterestmail
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *