Posted on

Слънчоглед и слънчогледови семки – супер храна

слънчоглед

Слънчогледово семе – супер храна

Слънчогледовите семки предпазват от диабет.

слънчоглед

Според резултатите от проведено американско изследване на института „Лайнъс Полинг“ консумацията на слънчогледови семки понижава значително риска от диабет тип 2.  Учените установяват, че богатото съдържание на витамин Е помага да се възстановят уврежданията, причинени от свободните радикали върху ДНК, клетъчните мембрани и протеините.

Беленият слънчоглед понижава кръвното и сваля холестерола.

Редовната консумация на слънчогледови семки понижава високите нива на кръвното налягане и редуцира лошия холестерол, благодарение на мастните киселини, които са отговорни за производството на добрия холестерол.

Оказва се, че слънчогледовите семки са незаменим източник на аминокиселини, които подобряват обмена на мазнини в организма и подобряват сърдечно-съдовата дейност. Те имат положително действие и върху жлезите с вътрешна секреция.

Слънчогледът подобрява зрението

Високото съдържание на витамини оказва благотворно действие на хранителния продукт върху редица процеси в тялото. Наличието на витамин D подобрява здравината на костите, благодарение на способността да абсорбират лесно калций.
Витамин А е изключително полезен при дегенерация на макулата на окото, той е важен компонент в борбата със загубата на зрението.

За да се намали вътреочното налягане с до 15%, е необходим дневен прием от 100-150 мг. Помага и при лечение на едема и световъртеж в резултат от смущения на вътрешното ухо.

Слънчогледът ни пази от депресия

суров слънчоглед

От друга страна съдържанието на витамин В оказва благоприятно действие върху съня и понижава риска от депресия. Съдържанието на магнезий играе важна роля при балансирането на телесната температура и регулирането на рН-то в огранизма.

Взаимодействието на магнезия с ензимите подобрява енергичността и работоспособността на тялото. Този елемент подобрява дейността на мускулите и влияе чудесно на нервната система.

Беленият слънчоглед повишава имунитета.

Слънчогледовото семе е богат източник на растителни протеини и цинк, необходими за укрепване на имунната система срещу вируси и болести.
В състава на витамините влиза и витамин Р, който има уникално свойство да предпазва от възпаления, вирусни заболявания, канцерогени и алергени.
Слънчогледово семе при ревматизъм и чернодробни заболявания

Предписва се при ревматизъм, заболявания на черния дроб и жлъчката, кожата, очите. В медицинската практика е доказано ефикасното му действие при лъчева болест или изгаряне.

Слънчогледовите семки са богат източник на витамините на красотата

Слънчогледовите семки са богат източник на витамините А и Е, известни като витамини на красотата, необходими при заздравителните процеси на тялото.

Този витамин е ефективен при проблемна кожа с акне, освен това предпазва кожата от стареене, като допринася за допълнително производство на колаген. Известен е и с антиоксидантните си свойства, способни да неутрализират свободните радикали в организма.

Витамин Е е необходим компонент за здравето на кожата. Той има способността да ускорява регенерацията й, като същевременно понижава риска от появата на белези след заздравяване на рани. Предпазва от образуване на тромби и подпомага кръвообращението.

Слънчогледовите семки са богати на желязо и предпазват тъканите от увреждане

Слънчогледовите семки са богат източник на желязо. За да се осигури половин грам желязо е необходимо да консумирате 30 гр от слънчогледовите семки. Благодарение на желязото, тялото възпроизвежда меланин, който е отговорен за цвета на косата и кожата. Меланиновите молекули предпазват тъканите от увреждане, понеже имат способността да абсорбират ултравиолетовата радиация от слънчевите лъчи.

Слънчоглед белен суров 0.5/1 кг

Happygreen.bg