Posted on

Годжи бери, това уникално червено плодче

годжи бери

Годжи бери са вкусни и красиви малки червени плодчета, пълни с антиоксиданти и притежаващи мощни лечебни свойства.

Плодовете годжи бери най-често се предлагат сушени или на прах. Те са подходяща хранителна добавка за салати, смутита, сокове. Наричани вълчи плодове, годжи бери (Lycium barbarum) са родом от Азия.

Известни със своя сладко-кисел вкус и ярък червен цвят, те се използват в традиционната медицина от хиляди години. Забавят признаците на стареене, поддържат здравето на очите и укрепват черния дроб, бъбреците и белите дробове.

Годжи бери често се включват в добавки и смеси от суперхрани, заедно с други плодове, билки и екстракти.

годжи бери плодчета

Ползи за здравето

Годжи бери са свързани с няколко потенциални ползи за здравето. Силно питателни, те са чудесен източник на хранителни вещества, включително витамини и минерали. Както можете да видите, дори малка порция от този плод е заредена с фибри, желязо и витамини А и С.
5 супени лъжици (28 грама) сушени годжи бери съдържат:

Калории: 98
Протеин: 4 грама
Мазнини: 0,1 грама
Въглехидрати: 21,6 грама
Фибри: 3,6 грама
Захар: 21,8 грама
Желязо: 11% от дневната нужда
Витамин А: 501% от дневната дажба
Витамин С: 15% от дневната нужда

Желязото е основен елемент, участващ в транспортирането на кислорода и производството на червени кръвни клетки. Витамини А и С заемат централна роля в имунната система и действат като антиоксиданти. Антиоксидантите са съединения, които помагат за неутрализирането на вредните молекули, наречени свободни радикали, предотвратявайки увреждането на клетките.

Изследванията показват, че увеличаването на приема на антиоксиданти намалява възпалението и предпазва от хронични състояния като рак, сърдечни заболявания и диабет.

Поддържа имунната функция
Годжи бери отдавна се използва в традиционната медицина за предотвратяване на болести и инфекции и естествено повишаване на имунитета.

Според 30-дневно проучване при 60 възрастни хора, пиенето на 120 мл сок от годжи бери на ден повишава нивата на имунните клетки и подобрява общото чувство за благополучие.

3-месечно проучване при 150 по-възрастни доказва, че добавките с годжи бери подобряват имунитета срещу грип.

Предотвратява растежа на рака – този здравословен плод може да предотврати коварното заболяване рак. Проучванията показват, че екстракт от годжи бери възпрепятства растежа на раковите клетки, предотвратява разпространението им и дори ги унищожава.

Годжи бери подобрява здравето на очите
Изследвания показват, че годжи бери могат да подобрят здравето на очите и да предпазят от заболявания като дегенерация на макулата, прогресиращо състояние на очите, водещо до загуба на зрение.

90-дневно проучване при 150 възрастни хора установило, че добавянето на годжи бери повишава нивата на антиоксиданти в кръвта, предотвратява хипопигментацията на макулата (централната област на ретината) и помага за омекотяване на мастните протеинови отлагания под ретината.

По същия начин, проучване при 114 души с ранна макулна дегенерация показва, че ежедневните добавки с годжи бери подобряват плътността на пигмента на макулата, което може да предпази от прогресиране на макулната дегенерация.

Годжи бери  са пълни и  с антиоксиданти като зеаксантин, които  защитават лещата и ретината от увреждане.

Годжи бери 0.500 гр.

Повечето възрастни могат да се насладят на годжи бери в умерени количества като част от балансирана диета. Въпреки това, тези плодове могат да предизвикат алергична реакция в редки случаи. Възможно е да взаимодействат с определени лекарства, включително разредители на кръвта и лекарства за диабет или високо кръвно налягане.

Нещо повече, трябва да внимавате, ако сте бременна, тъй като те съдържат бетаин, съединение, което може да увреди здравето на плода. Необходими са допълнителни изследвания, за да се определи дали годжи бери са безопасни по време на бременност.

Ако приемате лекарства или имате основни здравословни проблеми, може да е добре да питате доктора си дали да добавите годжи бери към диетата си.

Заключение

Годжи бери са широко достъпни в сушена форма. и се добавят към зърнени храни, кисело мляко, микс от мюсли. Можете също да ги добавите към печени изделия като бисквитки, мъфини, браунита и хляб.

За да ги омекотите и рехидратирате, може да накиснете сушени годжи бери за няколко минути. Рехидратираните годжи бери са чудесно допълнение към сосове, смутита, супи и картофи.`

Годжи шоколад рецепта:
60 гр годжи бери
30 гр бадеми, може и накиснати
30 гр какаови зърна
400 мл вода

Слагате всички съставки в блендера. Може да добавите и агаве за сладък вкус. Блиндирате до гладка смес. Да ви е сладко!

Happygreen.bg