На всички е известно, че правилната хранителна диета /като неизменна част от здравословния начин на живот/ допринася в изключително висока степен за
предотвратяване на редица заболявания като хипертония, диабет, сърдечно-съдови болести, болести на храносмилателната сиситема. Както и заболявания на дихателната система и на опорно-двигателния апарат, както онкологични заболявания.
Според специалистите всъщност е трудно да се каже, че ракът е една единствена болест. Точно обратното – ракът са много и различни болести, които имат сходни проявления, а именно анормален растеж на клетките на тъкани или органи, съпроводено с навлизане или разпространение в други части на тялото.
Начинът на живот и начинът на хранене имат голямо значение за превенция на раковите заболявания. Храните и веществата, които се споменават в настоящия текст, имат противовъзпалителни и антиракови свойства, които препятстват образуване и развитие на ракови образувания. Другите храни пък, чието приемане следва да се минимизира, имат вредно въздействие върху тялото ни и способността му да се самолекува.
Храни с антиракови свойства. За какво става въпрос?
За редица храни и напитки в лабораторни изследвания е установено, че притежават свойства, които потискат развитието на раковите процеси. За други, че имат противовъзпалително действие, което е благоприятно и при други заболявания.
Например, зеленият чай съдържа веществото епигалокатехин-3-галат, което притежава антиракови свойства, ако се изпиват от 3 до 5 чаши дневно. За хора, чувствителни към кофеин, на пазара може да се намери и безкофеинов зелен чай.
Зехтинът и маслините са добре познати храни. Важно е да се посочи, че зехтинът следва да е добит по чисто физичен способ и да не се обработва термично, а и приемът му следва да бъде ограничен, поради високата му калоричност и липсата на хранителна стойност. Много по-удачен вариант е да се консумират маслини, като е най-добре да са обезсолени. И разбира се, натурални 🙂
Соята съдържа соеви изофлавони и генистеин, които могат да въздействат ограничаващо на клетъчното делене при някои ракови заболявания. Соята може да се консумира под формата на соево мляко, соево кисело мляко, тофу, мисо и други производни.
Подправките
Подправката куркума притежава силно изявено противовъзпалително действие. Най-добре е да се консумира в състава на къри, като черният пипер и джинджифилът в кърито способстват за по-лесното й усвояване в червата.
Джинджифилът също е добре познат вече. Възможно е да се консумира суров, настърган на салата или за чай. Изсушен джинджифил на прах се влага в състава на подправки като къри или филтърни чайове. На парчета захаросан джинджифил пък може да се похапва и директно, стига да харесвате лютиво. Активната антиракова молекула в джинджифила се нарича джинджерол.
Някои водорасли, като келп, също са изключително полезни, поради съдържащите се в тях активни съставки и минерали.
Пробиотиците са използват при много заболявания на стомашно-чревния тракт. Истината е, че състоянието на храносмилателната система пряко влияе на всички процеси в човешкия организъм. Тъй като усвояването на хранителните вещества се осъществява именно там.
Освен всичко това, под ръка са ни и родни подправки и билки, които са изключително полезни, а притежават и антиракови свойства – мента, мащерка, риган, босилек, розмарин, магданоз, целина. Пресни мента, магданоз и целина може да се поставят и в смути.
Не бива да се пренебрегва и важната роля на витамините и минералите – селен (житни), магнезий (спанак, ядки), омега 3 мастни киселини, витамин С (цитруси), витамин А, витамин D.
Всички тъмни плодове освен, че са вкусни, са и много полезни. Къпини, малини, ягоди, червени боровинки съдържат вещества и антиоксиданти, които имат изявени антиракови свойства. Също и сушени домати, сушени чушки.
Костилковите плодове – череши, сливи, праскови, нектарини, кайсии, са сезонни, но дори и натурално сушени без добавена захар може да ни носят наслада и полезни вещества. В нашия магазин може да намерите сушени сливи, сушени кайсии, фурми, както и други.
А за щастие зеленчуците изобилстват пресни на нашата трапеза почти през цялата година – моркови, тиквички, тикви, сладки картофи, домати и доматен сос. Разбира се вносните оранжерийни домати нямат особено висока хранителна стойност.
И разбира се, сушените домати са подходящи за всякакви салати. Не бива да забравяме и кръстоцветните зеленчуци, като зеле, брюкселско зеле, броколи, китайско зеле, карфиол. Активната антиракова молекула в зелето е индол-3- карбинол.
Гъбите също са препоръчвани в една полезна хранителна програма – шиитаке, мийтаке, кладница, млада кафява печурка.
Не следва да забравяме и сокът от нар, цитрусовите плодове и натуралния шоколад, както и естествено ферментиралите храни.
Как да се храним всъщност?
Препоръчителната здравословна диета следва да се базира на храни от растителен произход. Тази диета е както полезна, така и щадяща околната среда и животинските видове. В краен случай на невъзможност да се премине към изцяло растителна диета, следва да се ограничи до минимум употребата на храни от животински произход. Както и силно ограничаване на млечните продукти, особено на прясно мляко и отлежали или преработени сирена.
Много хора мислят и убедено твърдят, че растителното хранене излиза много по-скъпо за бюджета на домакинството. Това, разбира се, не е вярно. Да, някои луксозни продукти, с признат екологичен произход или доставени от далечни страни, са скъпи и недостъпни за българския потребител. Но нима рибата е евтина, или прясното говеждо месо, или трайните колбаси?! Какво да се каже за отлежали сирена, пастети и деликатеси. Не всеки има финансови възможности за скъпи продукти, но истината е, че на пазара, особено през лятото, изобилства от зеленчуци и плодове, варива, ориз, сушени плодове, ядки. А цените на растителните алтернативи като ядкови млека, тофу, веган бургери, сирене и кашкавал стават все по-достъпни, поради нарастващата конкуренция в тази пазарна ниша.
И така – какво да ползваме „вместо“
Традиционната бяла захар за подслаждане на напитки или храни, наричана от мнозина образно „бялата отрова“ може свободно да бъде заменена със сироп от агаве, както и със стевия, кокосова захар или ксилитол. Агавето има нисък гликемичен индекс в сравнение със захарта. Разбира се, за разнообразие може да се ползва пчелен мед, но в ограничени количества.
Искате шоколад – вместо млечен шоколад – черен шоколад. Така или иначе, в млечния шоколад има твърде малко какао и доста повече пълнеж като сухо мляко, палмова мазнина и други пълнители. Поне в черния шоколад делът на какаото е над 60%, а и е с несъмнено по-богат вкус и аромат. Има и веган варианти на шоколад с растително мляко.
Не яжте бял пшеничен хляб – яжте многозърнест хляб и хляб от пълнозърнести брашна.
Вместо бял ориз – пълнозърнест ориз, тай или басмати,киноа, овес, овесени ядки, просо, елда.
Вместо макарони от бяло пшенично брашно – макарони от пълнозърнесто брашно, приготвени „ал денте“, т.е. пастата е важно да не се превари при приготвяне.
Не е полезно да се храните с гозби с месо, вместо това – леща, грах, боб, боб мунг, сладки картофи. Зеленчуците следва да преобладават в менюто, особено кръстоцветни зеленчуци – зеле, карфиол, броколи; тиквички, зелен фасул, червени и зелени чушки и пр. И не на последно място – чесън, лук и праз. Повечето е добре да се консумират сурови.
Изкусителните готови сладки изкушения – плодове, особено боровинки, малини, череши, къпини, цитрусови плодове и др. Полезните вещества от плодовете се усвояват напълно, когато се консумират преди останалата храна, а най-добре сутрин.
Бутилирани напитки – зелен чай или билков чай от мента, мащерка, както и екзотичните източни комбинации от джинджифил, портокал, куркума, канела и др. Топъл или студен час с малко агаве и лъжица ядково мляко е чудесна напитка за всеки сезон.
Не употребявайте твърд алкохол -вместо това – чаша червено вино дневно. Разбира се, храната, както и виното, са полезни в малки и умерени количества. Червеното вино, особено от сорт малбек, сира, пино ноар, е полезно, заради съдържащата се съставка ресвератрол, за която е известно, че е антиоксидант и има антиракови и антивъзпалителни свойства.
И още…
В една здравословна диета с антиракова насоченост следва да се намали или изключи употребата на захар, мед, кленов сироп, фруктоза – рафинираната захар да се изключи от менюто. Същото важи и за белите брашна, макарони /паста/, тестени храни с бяло брашно, картофи, особено на пюре, корнфлейкс и подсладени зърнени закуски, конфитюри и желета, фабрични плодови сокове, безалкохолни напитки. И разбира се – пържени храни, алкохол, трайни колбаси, маргарин, храни с фосфатни консерванти (калциев фосфат, двунатриев фосфат, натриев трифосфат, трикалциев фосфат).
Всякакви фабрично преработени храни и трансмазнини – хидрогенирани и частично хидрогенирани мазнини – напр. бисквити, сладкарски изделия, кроасани, чипс и пр.
В допълнение към хранителен режим за предотвратяване на ракови заболявания, не може да не посочим, че съдовете, в които приготвяме и съхраняваме храната са изключително важни за здравословното ни състояние, както и цялата среда, в която живеем. Ето защо следва да се премахнат пластмасовите съдове в кухнята, като се ползват само стъклени и керамични; да се избягва ползването на химическо чистене на дрехи; да се ползват дезодоранти без алуминий; да не се ползва козметика с парабени, естрогени и фталати; да не се ползват домакински пестициди и инсектициди; да не се ползват парфюми с фталати; да не се ползват препарати с алкилфенол. Вече се предлагат много биоразградими прерапати за пране, нека предпочетем тях.
Все пак е важно да се посочи, че поддържането на оптимално тегло и ежедневната физическа активност, наред с правилното хранене, са важни фактори за доброто ни здраве. Да не забравяме и добрата стара йога практика, която е доказала във времето ползите и нуждата от нея.
Библиография:
Антирак – д-р Давид Серван-Шрайбер
Пълна ремисия – д-р Кели Търнър, издателство Изток Запад
Ракът – Пааво Айрола, издателство Жанет 45
Автор: Happygreen.bg