Posted on

Рудракша – дървото на живота

рудракша мала

Рудракша – Дървото на живота

рудракша малаДървото рудракша е обект на много древни писмени препратки, духовни митове и легенди. Името „рудракша“ означава сълзите на Рудра, а семената на рудракша отдавна са търсени заради предполагаемите им лечебни и магически свойства.

В  Упанишадите се казва, че Шива е бил в медитация в продължение на много хиляди години. Когато отворил очи след продължителното състояние на  самадхи, той видял страданията и мъките на непросветените човешки същества, объркани и борещи се, както и липсата им на умение да разпознаят тежкото си положение и възможността да се издигнат над тези привидно непреодолими трудности. От състрадание  от очите му се отронили сълзи и те, падайки на земята, дали живот на дърво, наречено Махарудракша. Рудра е името, дадено на Шива в неговия разрушителен аспект и на санскрит означава „плач“ или „причина за сълзи“.

Физическата форма
Ботаническата класификация на дървото рудракша е род Eleocarpus, семейство Eleocarpaceae. Познати са над 300 различни вида рудракша, но от тях само шест са често срещани. Рудракша дървото, или неговата разновидност като по-малки храсти, расте в Тибет, Непал, Индия, Китай, Ява, Австралия, Нова Зеландия, Полинезия и Мавриций.

Дървото рудракша цъфти през дъждовния сезон с  бели цветове. Обикновено дава плодове след около пет години, но на някои са необходими до двадесет години, за да дадат плод. Плодът се появява през месеците ноември и декември, а семената са в сърцевината, покрити със синкаво-лилава пулпа.

Изработването на семе от рудракша
Приготвянето на мъниста рудракша има строга специфика. Семената се изсушават на слънце, външната обвивка се обелва и разкрива кръгло или бадемово семе, често с полепнали нишки от пулпа. Тази пулпа се отстранява чрез варене във вода, смесена със сода бикарбонат.

След това семената трябва да бъдат обработени чрез накисване в различни благовонни масла, включително бадемово масло, смесено с мускус и други. Накрая приготвените мъниста се нагряват на дима на свещен огън, в който горят седем различни свещени дървета. След това семената се втриват с пепелта от огъня.

Качество и класификация
Най-качествените мъниста рудракша са разделени на части с форма на полумесец, както е разделен плодът на портокал. Тези части се наричат „мукхи“, която означава лица и тяхното значение се определя от броя им. Многостранните мъниста обикновено се разделят на 2, 3, 4, 5, 6, 8, 10, 12, 14, 16 и 22 мукхи, въпреки че се срещат понякога и с повече мукхи.

рудракша

Еднолицевата рудракша (ека мукхи) се счита за въплъщение на самия Шива. Според една легенда всяка година Шива дарява три такива семена на света – едното достига на най-ценния му последовател, второто до политически лидер, крал или държавник, докато третото се пази от самия него. Тази рудракша е много рядка и ценна.

Двуликата рудракша се счита за прототип на мъжкия принцип и женския принцип.

Петликият (панча мукхи) е най-разпространеният и леснодостъпен вид рудракша.

Кръвно налягане и рудракша
Рудракша семената заемат уникално място в индуистката Материя Медика. Винаги се е смятало, че притежава свойства, които предотвратяват стареенето, удължават живота и подмладяват човешкия организъм.

Зърната рудракша са признати като антипиретични (понижават повишената телесна температура), антихелминтни (освобождават тялото от червеи) и антипарализиращи. Те помагат на този, който ги носи, да поддържа перфектен баланс между трите жизненоважни доши –  кафа, вата и пита.

Основното физиологично влияние на рудракша върху човешкото тяло е да контролира кръвното налягане. Това е много важно не само за тези с хипертония и хипотония, но и за тези, които желаят да медитират успешно. Това е така, защото кръвното налягане се променя по време на медитация и хората могат да имат преживявания, които бъркат като духовни; или усещане на топлина или студ в тялото; или дори да има усещане за раздразнителност.

Как действа рудракша на физиологическо ниво. Отстрани на шията има група чувствителни на натиск клетки, наречени барорецептори. Те непрекъснато следят променящото се кръвно налягане, придружаващо всеки сърдечен импулс, и предават тази информация на вазомоторния център в основата на мозъка. Този център прави всяка минута корекции на сърдечната честота и сърдечния дебит, което позволява да се поддържа постоянно кръвно налягане. По време на медитация, когато рудракша се носи в контакт с барорецепторите, контролът върху сърдечния импулс се засилва, така че да не се появяват вариации и медитацията да не се нарушава от тези преходни влияния.

Ето защо, въз основа на собствения си клиничен опит, лекари, лечители и лекари от всяка лечебна наука в днешна Индия рутинно предписват носенето на рудракша като помощно средство за контролиране на кръвното налягане и управление на сърдечни заболявания.

Други медицински употреби
Различни видове дървета от семейството на рудракша се използват в много традиционни системи за лечение. Например, запарка от кора и листа се използва като вода за уста при възпалени венци. Плодът, който е с високо съдържание на лимонена киселина, се използва при някои органични мозъчни заболявания, пневмония, язви, дизентерия и диария, както и като еметик (средство за повръщане). Листата са с високо съдържание на витамин С и се използват при ревматизъм и като противоотрова. Отвара от кора се използва и при ревматизъм, лошо храносмилане и жлъчка. Семената се използват отново при ревматизъм, коремен тиф и епилепсия. Страдащите от едра шарка, варицела или проказа могат да ползват пастата, получена чрез триене на сушените плодове или семената върху костилка.

Кундалини традиция
В традицията на кундалини йога рудракша е символ на агия чакра (брумадхя), обител на духовното прозрение и интуиция. Следствие от крия йога практика или със силата на дълги и сериозни ограничения или аскези, емоционалната и репродуктивната енергия се пренасочват нагоре, към по-висшите центрове.

Рудракша е символ на тази трансформация на сексуалната енергия в духовна енергия в нервната система на йога практикуващия. И те се проявяват като  сълзи на божествено вдъхновено, състрадателно, интуитивно и духовно действие за еволюцията на нашата раса.