Posted on

Кокосова вода – 9 ползи от кокосовата вода

кокосова вода

Ползи от кокосовата вода

Кокосовата вода набира все повече популярност през последните няколко години. Макар тази напитка, която се приема за спортна напитка на природата, да съществува от векове.

Водата от кокосови орехи е пълна с електролити и наситена с приятен вкус.

Тази електролитна напитка е прозрачната течност, която се съдържа в младите кокосови орехи и има множество ползи за здравето. Различава се от кокосовото мляко, което има кремаво бял оттенък и съдържа кокосова месеста част в себе си, която е маслена.

А ето всичко, което трябва да знаете за тропическата напитка, включително съдържание и ползи за здравето.

Нутриенти в кокосовата вода:
кокосова вода

В 250 мл кокосова вода се съдържат:
Калории: 45
Мазнини: 0 гр
Холестерол: 0 мг
Натрий: 25 мг
Калий: 470 мг
Общо въглехидрати: 11 гр
Общо захари: 11 гр
Протеин: 0 гр
Калций, магнезий, фосфор.

И ето ползи за здравето от кокосовата вода

 • Помага за възстановяване след  тренировка.
  В кокосовата вода има изобилие от електролити, включително калий, натрий и магнезий. Ако имате интензивно изпотяване, особено през летните месеци, електролитите в кокосовата вода могат да помогнат за регулиране на баланса на течностите, предотвратяване на дехидратация и дори осигуряват правилна мускулна функция.
 • Може да помогне за намаляване на кръвното налягане и риска от инсулт
  Бананите са известни с високото си съдържание на калий, но само една чаша кокосова вода съдържа повече калий от средно голям банан. Изследванията показват, че богатите на калий диети могат да помогнат за поддържане на здравето на сърцето чрез намаляване на кръвното налягане и дори предпазване от инсулт.
 • Подпомага за доброто храносмилане
  Кокосовата вода съдържа магнезий, минерал, който насърчава движението на перисталтиката, за да няма констипация. Може да ви помогне, ако сте с грип или настинка: ако има диария и повръщане,  тялото може да загуби огромно количество течности. Кокосовата вода помага за хидратирането и с наличието на толкова електролити, това се случва по-добре, отколкото с обикновена вода, ако сме болни.
 • Хидратира кожата
  Липсата на добра хидратация може да доведе до суха, стегната и дори лющеща се кожа. Пиенето на кокосова вода може да допринесе за доброто хидратиране, което насърчава добро здраве на кожата. Някои видове кокосова вода са обогатени с витамин С, който има множество антиоксидантни свойства и естествено стимулира синтеза на колаген, което може да ви помогне да запазите кожата си стегната и да изглежда млади.
 • Перфектна алтернатива на сладките напитки
  Махнете сладките сокове и газирани напитки и вместо това пийте кокосова вода, когато сте в настроение за нещо по-различно от чиста вода. За разлика от подсладените със захар напитки, кокосовата вода обикновено има малко или никаква добавена захар (в неароматизирани разновидности). Това я прави чудесен избор за диабетици или хора, които искат да намалят консумацията на добавена захар.
 • Може да ви помогне да отслабнете
  Правилната хидратация е от съществено значение за подхранването на всяка клетка в тялото и за подобряване на метаболизма. Много хора погрешно приемат жаждата за глад, което ги кара да преяждат, а това може да доведе до наддаване на тегло. И въпреки че кокосовата вода има повече калории от обикновената вода, тя е значително по-ниско калорична, в сравнение с други напитки и сокове. Тази проста замяна може да ви помогне да намалите калорийния прием.
 • Помощник при махмурлук
  Ако сте изпили твърде много вино предишната вечер, това може да ви накара да се почувствате дехидратирани и замаяни на следващия ден. Кокосовата вода ще ви хидратира и освежи.кокосова вода

Недостатъци на кокосовата вода

Може би се чудите дали е добре да пиете кокосова вода всеки ден. За мнозинството от нас кокосовата вода се счита подходяща за консумация, като осигурява естествени електролити.

Но има няколко изключения, които трябва да знаете. Ако имате бъбречна недостатъчност, трябва да внимавате с пиенето на кокосова вода, тъй като е с високо съдържание на калий.

Въпреки че калият е полезен за тялото, когато бъбреците се повредят, те вече не могат да премахнат излишния калий и е важно да наблюдавате приема.

Но кокосовата вода е един отличен източник на калий, ако се консумира редовно.

В заключение може да кажем, че кокосовата вода е най-приятна, ако е леко охладена. Хидратира, освежава и снабдява с полезни вещества. Най-добре да се придържате към марки, които предлагат чиста и неподсладена кокосова вода. Нашата кокосова вода е точно такава!

Happygreen.bg