Posted on

Франк Медрано веган спортист

Франк Медрано веган

Франк Медрано, веган спортист и треньор.

Франк Медрано

За тези от вас, които все още имат съмнения дали човек може да бъде „сериозен“ атлет, докато спазва веган хранене, бихме искали да  представим експерта по калистеника, фитнес треньор и атлет Франк Медрано.
Франк е един от многото културисти и супер атлети, които развенчават митовете за веганите.

Навършвайки 30 години, Франк Медрано решава да промени начина си на живот. Започва да се занимава с фитнес през 2006 г., като, въпреки напредъка, той се насочва към калистениката.

След като вижда резултатите на свой приятел веган, Франк решава да мине изцяло на растителна диета. Хапва храни с ниско съдържание на мазнини, богати на растителни протеини и фибри, и не яде никакво месо и млечни продукти. Казва, че ястията му изобилстват от суперхрани и най-вече зеленчуци.

С цялото си сърце сме съгласни, че разнообразието от цветове, форми, вкусове и текстури, както и техните ползи за здравето, трябва да поставят зеленчуците начело в списъка с любими храни на всеки веган.

Калистеника

В действителност Франк се влюбва в тренировките по калистеника, когато осъзнава, че фитнесът не го удовлетворява, че има постоянна умора и е твърде бавен и муден. Франк изпълнява сложни упражнения за изграждане на мускулите всеки ден. Той ползва съпротивлението на собственото си телесно тегло и любимите лостове за набиране. Тренировката на Франк Медрано включва работа върху една част от тялото всеки ден в седмицата: гърди, гръб, ръце, рамене и корем, крака. В събота той работи върху всички тях едновременно. В неделя почива и се възстановява.

Медрано прави набирания, лицеви опори и високоинтензивни интервални тренировки. За него тренировката не е само средство за развитие на тялото, а процес на самоусъвършенстване. Той казва, че красотата на калистениката е в простотата – че всичко, от което наистина се нуждаете, е собственото ви тяло. За разлика от фитнес залата, казва той, „тялото ви никога не затваря!“. Калистеника може да се прави по всяко време и навсякъде. „Въпросът е, че винаги, когато искате ефективна тренировка, можете да имате такава, без значение къде се намирате, имате на ваше разположение ефективен метод за физическа тренировка.“.

Само храни от растителен произход

Спортистъ е убеден, че промяната в диетата му е направила чудеса за подобряване на начина му на живот. Той съветва, че това, с което се храним, е един от най-важните фактори за влизане във форма и придобиване на сила – както като спортист, така и като човек. Спортистът споделя, че контролът над ума и тялото, който притежава, го мотивира всеки ден да предизвиква себе си и да продължи да се подобрява.

„Най-голямото ми постижение е мотивирането и вдъхновяването на милиони хора да се занимават с фитнес и да им помагам да направят здравословни промени в начина си на живот. Безценно е да чуя техните истории за успех и да видя техните снимки/видеоклипове за това как съм им помогнал да направят това. Не само помагам и мотивирам да подобрят здравето си, но и да подобрят качеството си на живот“.

За Франк Медрано да бъдеш последователен е необходимо за прогреса, без който мотивацията умира: „Искам да съм във възможно най-добрата форма и моята отдаденост и напредък ме поддържат мотивиран.” Любимият състезател и вдъхновение за Франк е веган фитнес състезателят и модел Натан Джаксън, който вдъхновява всички да бъдат супер здрави, силни и да изградят мускулите на тялото си чрез здравословна веганска диета.

Необходима е истинска сила на характера, за да може да мислите извън утвърдените стандарти в спорта и фитнеса. Днес стотици спортисти и фитнес атлети изграждат по-добро тяло и начин на живот изцяло на 100% растителна диета. Това е по-мъдър избор в дългосрочен план за всеки от тях.

веган атлет

Предимства на калистениката

Медрано казва, че чувства много повече ползи от калистениката – упражнения с тежестта на тялото, в сравнение със стандартните силови тренировки с тежести. „Калистеника използва само тежестта на собственото ви тяло като съпротива за развиване на способността да клякате, усуквате, хвърляте, скачате, бутате и да се движите нагоре и надолу, което ви позволява да посрещнете предизвикателствата на спорта, работата и живота със съвършенство.”

Друга причина, поради която Франк харесва калистениката е,че

„Може да се направи по всяко време… ден или нощ. Въпросът е, че когато искате ефективна тренировка, можете да имате такава… тялото ви никога не се претоварва! За много упражнения в гимнастика с телесно тегло съпротивлението на собственото ви тегло е достатъчно, за да насърчи ползите за фитнес, здраве и физика.

„Предизвикайте себе си, за да бъдете това, което знаете, че сте способни да бъдете. Предизвикайте себе си, за да следвате, да живеете това, което проповядвате. Не се тревожете за това колко бързо се насочвате към целите си, или колко препятствия ще откриете, или колко заобиколни пътища сте принудени да поемете. Докато продължавате да вършите своето, все още пътувате далеч пред всички, които са твърде уплашени, за да опитат“.

Примерна тренировка на Франк

Диамантени лицеви опори с вдигнат 1 крак
Лицеви опори с тежести на гърба
Лицеви опори с пляскане на дланите (Не се препоръчва за начинаещи)
Лицеви опори Pseudo Planche / Лицеви опори с наклон (фокусира се върху раменете)
Лицеви опори с една ръка и един крак

Франк Медрано преди и сега:
веган спортист

„Когато искате нещо достатъчно силно, позволете на този стремеж да ви подтикне да го осъществите. Понякога ще се натъкнете на тухлени стени, които са поставени там, за да ви изпитат. Намерете начин да ги заобиколите и останете фокусирани върху мечтата си. Където има воля, има и начин.“

Хранене

Тъй като е строг веган, Франк обръща голямо внимание на диетата си, за да се увери, че получава достатъчно разнообразие, растителни протеини и калории, за да поддържа интензивните си тренировки. Той заявява, че не яде храна на обществени места: „Никога не знаеш какво точно ще получиш“. Смята, че е важно да се знаят съставките на всяко хранене и откъде идват продуктите.

„Мислех, че съм здрав и силен преди, но след като минах изцяло на растителна диета, започнах да се чувствам енергичен и имах по-бързо възстановяване след тренировка.”

Диетата на Франк съдържа минимално количество мазнини и повече сложни въглехидрати, а когато иска да отслабне, обикновено ограничава приема на сол и увеличава порцията си зеленчуци.

„Колкото по-предизвикателна е тренировката, толкова по-удовлетворяващо се чувствате след нея.“

Ако имате някакви негативни мисли за способностите си, винаги помнете Франк Медрано и неговите думи.

Както каза Франк: „Аз съм в постоянна борба със себе си. Боря се срещу съмненията. Боря се срещу моментите на несигурност. Докато продължавам да се боря, няма да загубя и ще трябва само да ставам по-силен. Ще стана по-добър спортист, по-добър бизнесмен, по-добър човек. Продължавайте да се борите и вярвайте в себе си!” Франк Медрано