Posted on 1 Comment

Кайсиите – най-полезният плод

сушени кайсии

Защо да ядем кайсии

Кайсията (Prunus armeniaca) е дървесен вид от род Сливи (Prunus) на добре познатото семейство Розови (Rosaceae).

9 ползи за здравето от консумацията на кайсии:
  • Много хранителни и в същото време нискокалорични. Кайсиите съдържат много есенциални витамини и минерали
  • С високо съдържание на антиоксиданти
  • Подпомагат доброто здраве на очите
  • Подобряват състоянието на кожата
  • Подобряват стомашната бактериална среда
  • Високо съдържание на калий
  • Силно хидратират
  • Подобряват състоянието на черния дроб

Можем да ги срещнем и под името зарзала или зарзалия, което обикновено се отнася за по-дребните и по-кисели сортове.

Хората култивират и се радват на прекрасното растение от хилядолетия. Днес, въпреки че за негова родина е приета Армения, откъдето идва и латинското му видово име, доста източници посочват за страна на произход Китай, че дори и Индия.

Кайсиите напълно са заслужили славата си на плод с безчет отлични ефекти за здравето. Според исторически данни се е ползвала дори кората на дървото – отвара от нея се препоръчвала в някои национални традиции при хора с епилепсия и мозъчни увреждания. Универсалността на кайсиите е вплетена в живота на индиански племена, на абхазките народи, както и на племето Хунза, обитаващо територии от Пакистан.

кайсии

Хималайското племе Хунза, останало незасегнато от болестите бичове за цивилизацията, е консумирало основно пресни и натурално сушени кайсии. Извън сезона хунза са били запасени с изсушени плодове и докато новата реколта се появи, оставали за продължителни периоди само на сушени кайсии и вода.

Още на пръв поглед кайсиите „сигнализират“ за огромното количество бета каротин (провитамин А), което съдържат. Издайник е прекрасният им яркооранжев цвят. Те са и добър източник на витамин С. Антиоксидантният им състав е доста богат видово и количествено: катехини (с които е известен най-вече зеленият чай), проантоцианидини, кверцетин и т.н.

Кайсиите, благодарение на съдържанието си на провитамин А, са прекрасно средство за поддържане на добро зрение.
Комбинацията от катехини и витамин С обуславя ясно изразеното им противовъзпалително действие. Именно богатият им във видово и количествено отношение състав на антиоксиданти, като биофлавоноиди например, ги прави идеално средство за борба с прекомерните количества свободни радикали, формиращи се в организма под влияние на неблагоприятни фактори. Ефект, който често може да бъде наблюдаван при тежки физически натоварвания. Освен витамин С, с кайсиите си набавяме и витамини от групата В, калий, магнезий, желязо, фосфор, натрий, йод и др.

Заради високото си съдържание на калий кайсиите се препоръчват за консумация от хора със сърдечно-съдови проблеми и при висок лош холестерол. Пектинът и фибрите им са добър избор за детоксикация, особено извеждане на тежки метали, както и за профилактика на гнилостни процеси в организма и предпазване от упорит запек. Много източници посочват кайсиите като плод с най-високо съдържание на калций. Затова са препоръчвани за консумация от жените в периода на климактериум, когато опасността от остеопороза нараства.

Кайсии натурално сушени на слънце 1 кг

Съветът ни е кайсиите да се приемат като самостоятелно хранене – да не се смесват с нищо друго. Добър вариант е да се остане на кайсии и билков чай за няколко дни в сезона на слънчево зреене на тези плодове. Разбира се, консултацията с лекар е препоръчителна.
Кайсиите могат да бъдат консумирани целогодишно, а не само в сезона на бране от дръвчетата, като се съхранят чрез изсушаване. Ако не сте ги изсушили сами, е добре да избирате натурално сушени кайсии, защото другите са третирани и съдържат сулфити, чиято основна цел е третираните плодове да са с по-запазен, ярък цвят и по-добър търговски вид.

Добре е да избягвате промишлено сушените кайсии, които са с оранжев цвят. Натуралните кайсии, които са сушени на слънце, са с тъмен кафяв цвят, в нашия магазин Happygreen.bg предлагаме натурални кайсии с отличен вкус и запазени полезни вещества.

Ядките на кайсиите са богати на полиненаситени (есенциални) омега-мастни киселини, затова е добре да се приемат сурови. Съдържат така бурно възхвалявания и същевременно критикуван заради приписваното му антираково действие витамин В17 – амигдалин.
Тук е важно да се подчертае, че „сладките“ кайсиеви ядки съдържат в пъти по-малко амигдалин от горчивите и за консумация в суров вид препоръчваме именно вторите. Десетина ядки на ден е оптималната доза, особено ако са в горчивия им вариант. Приемът на голямо количество може да доведе до тежест в стомаха, световъртеж, гадене и др.

Кайсиите са чудесен плод, който е добре да присъства редовно в менюто ви, в пресен вид по време на сезона им и в натурално сушен извън него.

Happygreen.bg

Facebooktwitterpinterestmail

1 thought on “Кайсиите – най-полезният плод

  1. Благодаря за полезната статия. Обожавам кайсии и вече ще си взимам само от натурално сушените.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *