Posted on

Промивка на нос, джала нети, упътване

каничка за нос промивка йога каничка

Упътване за промивка на нос

Йогийската практика джала нети, или промивка на носа, почиства слузта и праха от носните пътища и синусите, като подпомага по-лесното и пълноценно дишане. С тази практика се лекуват, или поне максимално се облекчават, състояния като синузит, астма, пневмония, бронхит, мигрена. Неотменен помощник при алергии, простуди и грип. Практиката има и други предимства – има енергетизиращо въздействие върху нервната система, балансира и стимулира интуицията. За да направите промивка на носа, е необходимо да имате каничка за джала нети – керамична каничка за промивка на нос. Предлагаме и пластмасова каничка за промивка на нос.

каничка за нос промивка йога каничка

Джала нети упътване за промивка на носа

След като сте се сдобили с нети лота (каничка за нети), пълните каничката  с приятно топла вода, 25-27 С. Слагате една равна чаена лъжичка сол и разбърквате. Солта изравнява осмотичното налягане на водата с това на телесните течности и по този начин се предпазват слузните мембрани в носа – получава се физиологичен разтвор. Ако изпитате неприятно усещане в носа, това е признак, че солта във водата е или твърде малко, или твърде много. Опитайте с език – трябва да е леко солена, като вкуса на сълзите.

Изпълнение:

Заставате на мивката и се навеждате леко напред с главата на една страна, отваряте устата, за да дишате през нея. Поставяте чучурчето на каничката в по-високостоящата ноздра, започвате да наливате водата в ноздрата, така че да започне да излиза през другата ноздра. Когато половината от водата премине през ноздрите, изчистете водата и слузта от носа, като внимателно го издухате. Довършете каничката, като продължите с промивката през другата ноздра.

Добре е да подсушите носа от остатъчна вода – запушвате едната ноздра с палец и леко издухвате няколко пъти през другата, за да излезе вода, ако е останала, от носа. Правите същото и с другата ноздра, а след това и с двете заедно.
Общо промивката на носа отнема около 5 минути и за профилактика се изпълнява 1 път дневно. При хрема и грип джала нети може да се изпълнява до 3 пъти дневно.

Джала нети се практикува сутрин или вечер. Ако е необходимо, може  и по всяко друго време, но не и непосредствено след хранене.

МОЖЕ ДА СЕ ИЗПЪЛНЯВА ВСЕКИ ДЕН! Ако я правите всеки ден или през ден, това ще повиши имунитета срещу простудни заболявания. Ще има хубав ефект върху кожата на лицето, очите, слуха и ушите, концентрацията и интуицията. Препоръчва се и при алергии, затруднено дишане, суха лигавица на носа, астма, бронхит.

Внимание: Водата трябва да минава само през носа. Ако вода навлезе в гърлото, това означава, че главата не е правилно наклонена. След практиката се уверете, че носът е добре подсушен. Не духайте носа твърде силно.

Противопоказания: Ако имате хронично кръвотечение от носа, не трябва да правите джала нети, без да се посъветвате със специалист.
Предлагаме и освен керамична каничка за промивка, също и пластмасова каничка за промивка на нос. Както и чашка за промивка на очи.

Упътване за сутра нети – прочистване на носа с каучуково маркуче, а маркуче за сутра нети  може да закупите от Happygreen.bg 

Автор: Светла М. Благоева, Сертифициран Сатянанда Йога учител в Йога студио 108