Posted on

Фурми – вълшебната храна на пустинята

фурми меджулЖивотът на племети Тубу и фурмите

На кръстопътя на три държави – Либия, Нигер и Чад, в самото сърце на пустинята Сахара живее TУБУ – мистериозно племе, едно от най-старите в Африка. Най-изненадващото е, че тези хора, които живеят в сурови климатични условия и се хранят много зле, успяват да бъдат истински дълголетници и шампиони по издръжливост.

Хората живеят на практически безводните плата Тибести и Тенере, където дори няма пясък – те се отдухват от парещите ветрове. Околният пейзаж наподобява кадри на фантастичен филм: изчезнали вулкани, камъни, голо земно покритие, а на някои места и високи пясъчни дюни. Оазисите са рядкост.

Животът на такова място е труден, но тубу са се приспособили към екстремни условия и дори изминават до 90 км на ден.

Как го правят? Европейските изследователи решили да обяснят този феномен. Много лекари, етнографи и еколози са имали значителен опит в работата в най-отдалечените краища на света, но това, което видели в Сахара, надминало всичките им очаквания.

Сутринта учените закусили обилно, качили се в джиповете, включили климатиците, защото навън било +45 на сянка и тръгнали след тубу. Номадите пийнали само билкова отвара за закуска, сложили торби със сол върху камилите и потеглили. Слънцето печяло безмилостно, но тубу вървели и вървели през пустинята, без да спират.

До обяд изминали повече от 40 км. По обяд те си починали на открито. Само джиповете и камилите хвърляли сянка. Учените се освежили с консерви и чай. Номадите изяли по няколко фурми, пили малко вода и били готови да тръгнат отново.

До вечерта европейците били съборени от жега и умора, докато тубу се държели, като оловни войниции, въпреки, че били изминали около 90 км през пустинята. Сърдечната честота и кръвното налягане били нормални. За вечеря местните жители сварили просо над огъня, подправили го с палмово масло и настъргани корени.

Как успяват да доживеят дълбока старост?

Как тялото се противопоставя на дехидратацията? Може би чрез специалния начин на живот? Поговорката: „Тубу се задоволява с една среща на ден. Яде кората за закуска, плода за обяд и кокал за вечеря“, не е далеч от истината. Според европейските стандарти, ежедневната диета на тубу не издържа на никаква критика. И само на по големите празници консумират варен ечемик, просо, пшеница, козе и камилско мляко. В същото време никой не е паднал от липса на сила. Всички се чувстват бодри.
Коефициентът на детска смъртност сред тубу е един от най-ниските в Африка. Зъбите на всички са гладки. Тубу нямат сърдечно-съдови и онкологични заболявания.
Мъжете от племето се занимават с паша на високопланински пасища, а жените с домакински задължения. Основната храна са фурмите, без дори да осъзнават, че този плод е истинско хранилище на витамини и минерали.

Учените са установили, че човек може да живее пълноценно няколко години, ядейки само фурми и вода. Тези плодове съдържат значително количество протеини, лесно се усвояват, укрепват имунната система и увеличават цялостната издръжливост на организма. В древни времена този плод е бил наричан хлябът на пустинята.

Ядейки фурми три пъти на ден, тубу, без да знае, са се превърнали в свръхчовеците на пустинята.

А фурмите меджул са най-вкусни и истински деликатес, за щастие вече достъпен и за нашите географски ширини.

Автор: Н. Желудкова