Описание
Брашно от нахут 0.5 кг, без глутен, без добавки, мляно на каменна мелница.
Нахутът е растение от семейство Бобови. Той е една от най-рано култивираните от човека култури. Нахутът представлява храст, достигащ височина до 50 cm. Той е особено топлолюбив. Понастоящем се отглежда на много места по света с достатъчно топъл климат.
Зърната на нахута, подобно на повечето бобови растения, са добър източник на белтъчини (протеини) – около 20% от сухото съдържание, необходими на организма. Изобилието от витамин Е укрепва имунитета, предпазва сърцето и поддържа здрави кожата и косата. Той съдържа и цинк, който подобрява функциите на имунната система.
Нахутът е полезен източник на изофлавони, които потискат образуването на тумори. Те са също така добър източник на лецитин и фолиева киселина. Съдържанието на мазнини е ниско в сравнение с ядките като орехи, фъстъци и др.
Приготвяне – нахутът се накисва за около 12 часа във вода, след което се вари до омекване. Може да се ползва за приготвяне на основни ястия и в салати. От него се прави популярната в Близкия Изток разядка хумус, в която се добавя сусамов тахан, зехтин, сол и подправки.
С брашно от нахут може да се приготвят питки, фритата, ползва се за панировка, сгъстяване на сосове, както и за приготвяне на някои сладкиши.
Без глутен, без ГМО.
Екосем, България
Предлагаме и печена леблебия със и без сол. И турски нахут от 1 кг.
Произход: България
0.5 кг