Гривна с аметист и кехлибар

25.00 лв.

Описание

Гривна с аметист и кехлибар

Ръчно изработена, нанизана на ластичен конец.

Изработена от аметист 8 мм и 10 мм мъниста; естествен кехлибар и хематит.

Аметист е разновидност на кварца (окис на силиция). Името Аметист идва от древногръцка легенда за прекрасна нимфа, която е превърната от Дионис в блестящ лилав камък. Тя отхвърлила любовта му, поради това, че сърцето й вече било заето от Аполон.

Виолетовият цвят на аметиста е с различен интензитет и понякога с розов или червеникав оттенък. Като разновидност на кварца, е най-ценният от кварцовата група. Той е любимият камък на църковните служители, украсявали с него икони, олтари, кръстове. При посвещението в кардинал се връчвал пръстен с аметист, от където в католическите страни този камък се  нарича епископски, а в Русия го наричат архиерейски. В средните векове са го наричали апостолски камък.

Винаги се е считал за един от най-могъщите талисмани.  Камък на духовността и против опиянение. През всичките векове аметистът се е считал за мощен пазител от зла съдба, а от женското сърце камъка гонел не споделената или старата и неувяхваща любов откривайки нови възможности. От аметист са правили купи и чаши в древността.

В древен Египет са смятали, че аметистът е способен да  поражда любов към даряващия даже в този случай когато приемащия дара преди това е бил влюбен в друг. Аметистът е бил благословен камък в Древния Рим, който носил късмет, покой и благодат, успокоявал. Олицетворява чистосърдечност, искреност, безопасност умиротвореност, а според източните предания – щастие благополучие и оптимизъм.

Кехлибар – вкаменена изкопаема смола от иглолистни дървета. Балтийският кехлибар се състои от 98% смола на бора Pinus sussinifera и с възраст поне 35 милиона години. Най- ниско се оценяват кехлибарите с въздушни мехурчета или вода. За най-известен в света се смята балтийският кехлибар.

Лечебни свойства на кехлибара – За лечебните свойства на кехлибара са споменава в писанията на Плиний и Гален. Някои филолози свързват думата „кехлибар“ с литовската дума „gintari“- „защитник от болести“. Той помага при главоболие и зъбобол, болки в гърлото, намалява влиянието на спадовете в налягането, може да спаси от магнитна буря и да подобри зрението, влияе върху далака, укрепва сърцето, облекчава зъбобол, помага и при много други заболявания. Препаратите от кехлибар имат противовъзпалително действие.

Кехлибарът съдържа йод, затова носенето на колие от него е полезно при лечение и профилактика на заболявания на щитовидната жлеза, които възникват при недостиг на йод в организма. В кехлибара се съдържат и други полезни за тялото елементи (желязо, магнезий, калций, цинк и др.), а също и соли на янтарната киселина, които активират метаболизма, храносмилателната система и имат противовъзпалителни и антибактериални свойства.

Янтарната киселина стимулира нервната система, увеличава хемоглобина и подобрява дейността на бъбреците и червата, използва се като антистресово, противовъзпалително и антитоксично средство. Кехлибарените парченца и неговите соли се използват за производството на витамин D3, кортизонацетат, антисептици и други.

Кехлибарената настойка се използва като  средство при настинки, болки в гърлото. Кехлибарени плочици се втриват с уиски при главоболие, а когато на децата никнат млечни зъби им дават да огризат парче кехлибар. За най- лечебен се смята необработения кехлибар.

Ако се пие вино от аметистова чаша никой, не вижда до колко виното е разредено с вода.

Happygreen.bg

Facebooktwitterpinterestmail

Допълнителна информация

Тегло 0.1 кг

Отзиви

Все още няма отзиви.

Бъдете първият написал отзив за “Гривна с аметист и кехлибар”

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *