Описание
Стафиди едри, България – няма добавено олио
Стафидата е богат източник на желязо, въглехидрати – глюкоза, фруктоза, безвредни за диабетиците захари. Стафидите съдържат витамините С, Р, РР, B1 и B2, каротин, калий, калций, фосфор, магнезий, манган, селен, органични киселини.
Лечебните свойства на стафидите при белодробни заболявания, бронхит, пневмония и кашлица, прочистват жлъчните пътища е позната от дълбока древност.
Срещу силна кашлица се препоръчват 30 грама стафиди, накиснати за 45 минути в преварена вода.
Фенолният антиоксидант катехин – стафидите изчистват организма от токсините и свободните радикали.
Произход България
Стафидите съдържат калий и магнезий, които имат силни антиацидни свойства и намаляват киселинността. Смята се, че редовната консумация на стафиди предотвратява ацидозата.
Стафидите съдържат бял калций – източник на бор, който подпомага усвояването на калция от организма.
Затова сушеното грозде се препоръчва за болните от остеопороза и остеохондроза. Борът играе важна роля за заздравяването на костите и ставите.
Стафидите подобряват на работата на невроните, а никотиновата киселина успокоява и регулира работата на мозъка.
Те активизират дейността на мозъчната кора. Сушеното грозде се препоръчва и при безсъние.
Полифенолните фитокомпоненти в стафидите предпазват от дегенерация на макулата, свързана с възрастовото отслабване на зрението и катаракта (перде).
Стафидите са богат източник на витамин А, А-бета каротин и A-каротеноид, които играят ключова роля за доброто зрение.
Олеаноловата киселина в стафидите, освен че повишава имунитета, защитава зъбите от крехкост и кариеси и пази от заболявания на венците. Тя блокира развитието на бактериите Porphyromonas Gingivalis и Streptococcus Mutans, които причиняват появата на дупки и кариеси.
Високото съдържание на калций предотвратява счупванията и изтъняването на емайла.
Затова се препоръчва стафидите да се дъвчат бавно – колкото по-дълго са в контакт със зъбите, толкова по-продължително е действието на киселината Oleanolic. Елементът бор също спира развитието на бактериите.
Стафидите са ефикасни и в борбата с депресията. Редовната консумация на стафиди помага на организма да се справи с умората и стреса, предотвратява депресията. Те тонизират и дават енергия на тялото.
Стафидите се препоръчват и при треска и температурни състояния, тъй като се борят ефикасно против вирусните и бактериалните инфекци.
Стафидите са ефикасно средство против запек, тъй като в стомаха те се раздуват.
Съдържат влакнини, които са изсушени, но в стомаха абсорбират вода, подпомагат перисталтиката на червата.
Препоръчват се на много слаби хора, бодибилдъри и атлети като помагат натрупването на маса без холестерол.
Сушеното грозде стимулира либидото, благодарение на аминокиселината аргинин.
В Индия и до днес на младоженците се приготвя напитка от мляко, варено със стафиди и малко шафран.
При лишеи по кожата народната медицита препоръчва стафидите да се разрежат на половинки и с вътрешната им част да се натъркат засегнатите участъци. Подобрение настъпва още след първата процедура.
Известно е, че стафидите помагат при херпес, дизентерия, проблеми с бъбреците и пикочния мехур. Те отстраняват отоци и понижават кръвното налягане. Затова се препоръчват на бременни жени.
Отвара от стафиди за пречистване на черния дроб.
Измийте внимателно стафидите. Поставете 1/2 литър вода на котлона да заври и добавете 150 гр измити стафиди, варите за 20 минути.
Оставете отварата да престои за цялата нощ, а на сутринта прецедете и леко затоплете. Изпийте отварата и след 30 минути можете за закусите.
Попарените стафиди можете да прибавите към овесена каша.
За да бъде процедурата за пречистване на кръвта още по-ефективна, добавете към менюто си продукти, пречистващи черния дроб: цвекло, моркови, ябълки, зеле, спанак, сушени сини сливи, суров лешник, шамфъстък, какаови зърна, джинджифил на прах, пшенична трева на прах.
Отварата от стафиди се пие поне 4 дни в месеца!



