Петмез от рожков без добавена захар

4.00 лв.7.00 лв.

Описание

Петмез от рожков – без добавена захар 380 гр и 800 гр

 Употреба: Като добавка – 1 лъжичка на ден сутрин. Може да се ползва и като подладител за  печива и десерти, за йогурт и мюсли, за сладко-солени маринати, ориенталски ястия или аюрведична кухня.

Петмезът от рожков може да се използва за подслаждане вместо захар.

Вкусният петмез от рожков има много приятен сладък вкус, но е и много полезен. Направен от местно отгледани рожкови шушулки, петмезът от рожков може да се консумира вместо мед и други подсладители.

Този петмез е идеален за подслаждане на кисело мляко, добавка към сирена, зърнени закуски. Може да се използва и за печива, дресинги за салати, маринати и сосове вместо мед или захар. Традиционно с него се приготвя карамел от рожков, известен като „Pastelli“.

Петмезът се приготвя чрез варене на рожкови шушулки в голям бронзов съд с вода за около четири часа. След това пулпата се прецежда, за да остане полученият златисто-черен сироп. Много други продукти се произвеждат от рожков, включително брашно от рожков, както и шоколад.

Рожковото дърво е типично дърво за средиземноморието. В миналото са наричали  рожковите шушулки „черното злато“, тъй като те имат вкусови качества, висока хранителна стойност и лесно се съхраняват за дълго време.

Виж още петмез от черница.

Съдържа 100 % рожков.

Рожковът  има и лечебни свойства: силен антиоксидант – забавя стареенето, подобрява храносмилането, подпомага изчистване на слузта от тялото.
Той е подходящ и за хора с тенденция към остеопороза, тъй като съдържа фосфор и калций. Съдържа галова киселина и танини, което му дава аналгетични, антиалергични, антибактериални и антивирусни свойства.

Алергиите към него са рядко срещани, но може да се проявят при хора, алергични към ядки и бобови. Те се изразяват в обриви, сенна хрема. Не е желателно да се консумира от бременни жени и деца до 3-годишна възраст.

  • Произход: Турция
Facebooktwitterpinterestmail

Допълнителна информация

Тегло 1.2 кг