Разпродажба!

Лешник суров Турция 0.5 и 1 кг

11.00 лв.22.00 лв.

Срок на годност 30.09.2024 г.

Описание

Суров лешник небелен 1 кг/0.5 кг

В лешника се съдържат до 60% масла, състоящи се от глицериди, палмитинова и стеаринова киселина. Те потискат повишаването на холестерола и предпазват от заболявания на кръвоносната система. Много полезни за растящия детски организъм.  Ядките лешник съдържат витамин В1, В2, С, Е и калий, желязо, кобалт, фосфор, калций, цинк, циамин, ниацин.

Също така в лешниците се съдържат вещества, способстващи за изхвърляне на токсините от тялото, особено от черния дроб. Високото съдържание на калий, калций в съчетание с цинк подпомагат развитието и укрепването на структурата на костите. В народната медицина лешникът е бил използван за стимулиране образуването на кърма при кърмещите жени. Ползво си и за предотвратяване на образуването на газове в червата и за разтваряне на камъни при бъбречно-каменна болест.

Лешниците са отличен източник на витамин Е – съдържат 15 мг за 100 г (50 г набавят 100% от препоръчителната дневна доза). За този витамин е известно, че е мощен антиоксидант, който блокира образуването на вредните свободни радикали в кожата. От него зависят репродуктивните способности на организма – научното му име токоферол произлиза от гръцки и означава буквално „нося потомство“.

Витамин Е

Витамин Е освен това подобрява циркулацията на кръвта, осигурява нормалното кръвосъсирване и е необходим за регенерацията на тъканите. Ядката суров лешник влиза в състава на колагеновите нишки и има доказан антиейдж ефект.

В състава на лешниците влизат още редица минерали, сред които и значително количество магнезий (163 мг в 100 г). За магнезия е известно, че стабилизира нивата на калций в мускулите. Когато са твърде високи, сърцето започва да прави твърде накъсани паузи между ударите – да „прескача“. Магнезият предотвратява спазмите в мускулите и ги подсилва, поради което е особено ценен сред атлети и спортуващи. Има активно участие и в скелетния апарат – играе ключова роля изграждането на костите.

Ако разполага с достатъчно количества от него, тялото го складира по повърхността на костите, за да го използва в случай на внезапно възникнал дефицит. Магнезият може да се нарече „антистресов“ макронутриент, поради свойството си да регулира силата на реакцията на организма при външна агресия. При липсва на магнезий, ставаме по-чувствителни, нервни и притеснени, по-податливи сме на стрес и може да развием депресивни симптоми.

Произход Турция

Facebooktwitterpinterestmail

Допълнителна информация

Тегло 0.55 кг