Империите на Инд – Алис Албиния

16.00 лв.

Описание

Империите на Инд – Алис Албиния

Издателство Жанет 45, превод от английски Надежда Розова, меки корици, 496 стр., 2015 г. Оригинално заглавие Empires of the Indus: The Story of a River /Империите на Инд: историята на реката/.

Река Инд извира в Тибет, тече на запад през Индия и на юг през Пакистан. От хилядолетия реката е почитана като божество, от столетия е използвана като средство за имперска експанзия. „Империите на Инд“ повежда читателя срещу течението и назад във времето, за да преброди повече от три хиляди километра земи и над пет хиляди години история.

Книгата е отчасти мемоар, отчасти есе за пътуването на авторката от Карачи до Тибет през Южна и Централна Азия. Творбата описва както хилядолетната история на земите на днешните Пакистан, Афганистан, Индия и Тибет, така и живота на съвременните общности там.

Алис Албиния е родена през 1976 г. в Лондон. Следва английска литература в Кеймбридж и история на Южна Азия в Института по ориенталистика и африкански изследвания. Две години работи в Делхи като журналист и редактор. Дебютната й книга „Империите на Инд“ (2008) печели наградата Съмърсет Моъм, наградата за публицистика Джъруд на Кралското литературно дружество, наградата Долман за пътепис и наградата La Toison d’Or du livre d’aventure vécue.

„Книгата на Лила“ е първото й белетристично произведение – колоритен и пищен разказ, почерпил щедро от величавата традиция на индийския класически епос.

 

Facebooktwitterpinterestmail

Допълнителна информация

Тегло 0.5 кг