Описание
Комбуча
Гъба комбуча, с диаметър около 10 до 15 см, дебелина около 0.5 см. Изпраща се в стъклен буркан със стартерна течност – добре опакован. Всяка гъба комбуча е уникална, но се стараем да са в тази големина.
Комбуча Гъба (култура) е колония от дрожди и полезни бактерии. Също се нарича SCOBY – Symbiotic Colony of Bacteria and Yeasts. Тя се храни със захар и чай. Създава естествен процес на ферментация, като превръща захарта в органични киселини и въглероден диоксид (затова се газира).
Гъбата Комбуча произвежда голямо разнообразие от съединения с детоксикиращ ефект
Как се прави напитката. Първоначално сварявате 1.5 литра чай. 3 литра чай можете да сложите, когато гъбата е вече по-голяма. Стартерната течност трябва да е 10% от количеството на добавения чай. Важно е да спазвате висока хигиена.
Комбуча има свойството да се „самолекува”, но има редки случаи, когато се „разболява” и тогава мухлясва. Ако това се случи, изхвърлете веднага и гъбата, и чая.
Освен напитка комбуча, можете да си правите и оцет комбуча.
Никога не сипвайте горещ чай, чаят трябва да е силен, зелен или черен, а може и комбинация, престоял най-малко 30 мин. до час.
Може и да ги разреждате с филтрирана вода (НЕХЛОРИРАНА, гъбата може да умре от хлора), ако нямате толкова голям съд за 3 литра чай. Слагат се 6-7 гр. чай на 1 литър вода – 3-4 пакетчета чай. Задължително разреждате след това чая, преди да го сипете на гъбата.
Може да си намерите канелка от 3 или 5 литра, често ги пускат в големите вериги магазини.
100 гр. захар се слага на 1 литър – 6 супени лъжици, пълни. Няма значение каква захар.
Гъбата се държи на спокойствие, не се сменя мястото, не се слага на пряка слънчева светлина.
От време на време като сменяте течността – на 2-3 пъти след като гъбата направи комбуча – я миете, нежно, не на пряка струя, леко, фино. Ако някой път не успеете да изпиете комбучата и престои по-дълго и ферментира силно, вече си имате оцет. Прецедете и го сложете в хладилника.
Гъбата расте и заема формата на съда, колкото е по-голям съда, толкова ще е по-голяма и гъбата. След година се поизхабява, тя произвежда непрекъснато нови малки гъби, сменете я с нова след около година.
Задължително захранвайте със силен черен или зелен чай. Може да сложите чай от мента в черния чай, но не слагайте плодови, защото пресичат комбучата. Може да сложите чай от канела, джинджифил, експериментирайте и вижте кое ще ви хареса най-много. Може да я захранвате и със зелен чай.
Предлагаме и готова комбуча напитка
Happygreen.bg




Отзиви
Все още няма отзиви.