Гъба Комбуча с диаметър около 10-15 см

10.00 лв.

Описание

Комбуча

Гъба комбуча, с диаметър около 10 до 15 см, дебелина около 0.5 см.  Изпраща се в стъклен буркан със стартерна течност – добре опакован. Всяка гъба е уникална, но се стараем да са в тази големина.

Комбуча Гъба (култура) е колония от дрожди и полезни бактерии. Също се нарича SCOBY – Symbiotic Colony of Bacteria and Yeasts. Тя се храни със захар и чай. Създава естествен процес на ферментация, като превръща захарта в органични киселини и въглероден диоксид (затова се газира).

Гъбата Комбуча произвежда голямо разнообразие от съединения с детоксикиращ ефект

Можете да приготвите домашна жива напитка сами. Първоначално сварявате 1.5 литра чай. 3 литра чай можете да сложите, когато гъбата е вече по-голяма. Стартерната течност трябва да е 10% от количеството на добавения чай. Важно е да спазвате висока хигиена.

Гъбата има свойството да се „самолекува”, но има редки случаи, когато се „разболява” и тогава мухлясва. Ако това се случи, изхвърлете веднага и гъбата, и чая.

Освен напитка комбуча, можете да си правите и оцет комбуча.

Никога не сипвайте горещ чай, чаят трябва да е силен, зелен или черен, а може и комбинация, престоял най-малко 30 мин до час.

Може и да ги разреждате с филтрирана вода (НЕХЛОРИРАНА, гъбата може да умре от хлора), ако нямате толкова голям съд за 3 литра чай. Слагат се 6-7 гр. чай на 1 литър вода – 3-4 пакетчета чай. Задължително разреждате след това чая, преди да го сипете на гъбата.
Може да си намерите канелка от 3 или 5 литра, често ги пускат в големите вериги магазини.

60-70 гр. захар се слага на 1 литър – 5 супени лъжици, пълни. Няма значение каква захар.

Гъбата се държи на спокойствие, не се сменя мястото, не се пуска силна музика, не се слага на пряка слънчева светлина.

От време на време като сменяте течността – на 2-3 пъти след като гъбата направи комбуча, я миете, нежно, не на пряка струя, леко, фино.
Ако някой път не успеете да изпиете комбучата и престои по-дълго и ферментира силно, вече си имате оцет. Прецедете и го сложете в хладилника.

Гъбата расте и заема формата на съда, колкото е по-голям съда, толкова ще е по-голяма и гъбата. След година се поизхабява, тя произвежда непрекъснато нови малки гъби, сменете я  нова след около година.

Може да сложите чай от мента в черния чай, но не слагайте плодови, защото пресичат комбучата. Може да сложите канела, експериментирайте и вижте кое ще ви хареса най-много.

Happygreen.bg

Facebooktwitterpinterestmail

Допълнителна информация

Тегло 0.700 kg

Отзиви

Все още няма отзиви.

Напишете първия отзив за „Гъба Комбуча с диаметър около 10-15 см“

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *