Гъба Комбуча за пробиотична напитка

17.00 лв.

Желателно е да вземете гъбата още на деня, в който пристигне в куриерския офис, защото гъбата трябва да диша.
С всяка гъба добавяме 1 бутилка комбуча като стартерна течност.

Описание

Гъба Комбуча

Гъба комбуча, с диаметър около 10 до 15 см, дебелина около 0.5 см.  Всяка гъба комбуча е уникална, но се стараем да са в големината на снимката.

Комбуча Гъба (култура) е колония от дрожди и полезни бактерии. Също се нарича SCOBY – Symbiotic Colony of Bacteria and Yeasts. Тя се храни със захар и зелен чай. Създава естествен процес на ферментация, като превръща захарта в органични киселини и въглероден диоксид (затова се газира).

Гъбата Комбуча произвежда голямо разнообразие от съединения с детоксикиращ ефект

Как се прави напитката. Първоначално сварявате 1.5 литра чай. 3 литра чай можете да сложите, когато гъбата е вече по-голяма. Стартерната течност трябва да е 10% от количеството на добавения чай. Важно е да спазвате висока хигиена.

Комбуча има свойството да се „самолекува”, но има редки случаи, когато се „разболява” и тогава мухлясва. Ако това се случи, изхвърлете веднага и гъбата, и чая.

Освен напитка комбуча, можете да си правите и оцет комбуча.

Никога не сипвайте горещ чай, чаят трябва е изстинал, но да е силен, зелен чай, а може и комбинация с черен чай и чай от мента и други билки, престоял най-малко 30 мин. до час.

Може и да го разреждате с филтрирана вода (НЕХЛОРИРАНА, гъбата може да умре от хлора), ако нямате толкова голям съд за 3 литра чай. Слагат се 4-5 гр чай на 1 литър вода – 2-3 пакетчета зелен чай. Може да си намерите канелка (съд с чучурче) от 3 или 5 литра, често ги пускат в големите вериги магазини.

100 гр. захар се слага на 1 литър – 6 супени лъжици, пълни. Няма значение каква захар.

Гъбата се държи на спокойствие, не се сменя мястото, не се слага на пряка слънчева светлина.

От време на време като сменяте течността – на 2-3 пъти след като гъбата направи комбуча – я миете, нежно, не на пряка струя, леко, фино. Ако някой път не успеете да изпиете комбучата и престои по-дълго и ферментира силно, вече си имате оцет. Прецедете и го сложете в хладилника.

Гъбата расте и заема формата на съда, колкото е по-голям съда, толкова ще е по-голяма и гъбата. След година се поизхабява, тя произвежда непрекъснато нови малки гъби, сменете я  с нова след около година.

Задължително захранвайте със силен черен или зелен чай. Може да сложите чай от мента в черния чай, но не слагайте плодови, защото пресичат комбучата. Може да сложите чай от канела, джинджифил,  експериментирайте и вижте кое ще ви хареса най-много. Може да я захранвате и със зелен чай.

Предлагаме и готова комбуча напитка

Happygreen.bg

Facebooktwitterpinterestmail

Допълнителна информация

Тегло 0.700 кг

Отзиви

Все още няма отзиви.

Бъдете първият написал отзив за “Гъба Комбуча за пробиотична напитка”

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *