Описание
Гречка или елда, зелена
Разликата между зелена елда и кафява елда – зелената е сурова, кафявата е бланширана.
Кафявата се готви по-бързо, има леко орехов вкус. Зелената изисква по-дълга обработка при готвене и е с по-неутрален вкус.
Елдата е прекрасен източник на енергия и има нисък гликемичен индекс. Проучванията също така показват, че елдата е по-засищаща от други зърнени храни като пшеница и ориз и има пребиотични ползи, които могат да допринесат за цялостното здраве. Пребиотиците подпомагат функцията и растежа на пробиотиците и осигуряват оптимално храносмилане за човека.
Съдържа: протеини, фибри, фосфор и витамин В рибофлавин (В2) и ниацин (В3). Също е отличен източник на магнезий, мед и манган.
Гречката е не само добър източник на протеин по отношение на количеството, тя всъщност съдържащ всичките 9 незаменими аминокиселини, които хората не произвеждат естествено и трябва да консумират чрез храната. Ако имате цьолиакия (непоносимост към глутен), не забравяйте, че елдата е една от многото добри опции за зърнени храни без глутен!
Ползи от елдата:
- Отличен източник на висококачествени, лесно смилаеми протеини
- Заместник на мазнините – Нишестето от елда може да се използва като заместник на мазнините в преработените храни
- Нисък гликемичен индекс
- Помага за храносмилането
- Не съдържа вредни химикали – при отглеждането й не е необходимо да се използват пестициди или други изкуствени торове
- Елдата е ефективна при изхвърляне на задържана вода
- Затопляща храна – подходяща е да се консумира през студените месеци
- Не съдържа глутен и не е зърно. Но може да съдържа следи от глутен, тъй като е пакетирано в цех, където пакетират и други храни.
- Предлагаме и брашно от елда.
1 кг
Произход: Украйна/Полша
Отзиви
Все още няма отзиви.