Амарант 0.5 кг супер храна

2.50 лв.

Описание

Амарант 0.5 кг

Амарантът или amaranthus caudatus се е отглеждал като зърно или семе  от хиляди години. Ацтеките са го използвали като основна храна и дори са го включвали в своите религиозни ритуали.  Има подобна хранителна стойност като киноата, но цената му е далеч по-ниска.

Всъщност амарантът е супер храна

 • Амарантът всъщност не е зърно и не съдържа понякога обезпокоителните протеини, които откриваме в пшеницата, ръжта и ечемика. Това го прави перфектната съставка за различни рецепти без глутен.

Брашното от амарант може да се използва като опция за брашно без глутен за сгъстяване на супи и яхнии, сосове и др. Може да се използва и с други безглутенови брашна.

 • Намалява нивата на холестерола
  Маслата и фитостеролите в амаранта помагат за понижаване на нивата на холестерола, включително LDL и триглицеридите.
 •  Помага при възпалителни процеси
  Противовъзпалителните свойства на пептидите и маслата в амаранта могат да облекчат болката и да намалят възпалението. Това е особено важно за хронични състояния, при които възпалението е постоянен спътник, като диабет, сърдечни заболявания и инсулт.

Можете също така да използвате масло от амарант при леки наранявания и специфични кожни заболявания. Например, при изкълчване на глезен, можете да го използвате, за да намалите риска от възпаление.

 • Намалява риска от развитие на рак
  Същите пептиди в амаранта, които предпазват от възпаление, могат също да помогнат за предотвратяване на рак. Антиоксидантите в зърната на амаранта могат дори да помогнат за защита на клетките от увреждане, което може да доведе до рак.
 • Нормализира нивата на кръвното налягане
  Фибрите и фитонутриентите в амаранта могат да понижат кръвното налягане, според някои скорошни проучвания. Това семе се справя с холестерола, възпалението и кръвното налягане, което го прави универсална добра храна за здравето на сърцето.
 • Отличен източник на протеин
  Амарантът е много богат източник на протеини и незаменими аминокиселини. Всъщност само една чаша амарант съдържа около 10 грама протеин. Освен това този протеин е с висока усвояемост, което означава, че протеинът в амаранта е по-смилаем от животинските,
 • Съдържа  лизин
  В амаранта има голямо количество лизин, който помага на тялото да абсорбира калция, да изгражда мускули и да произвежда енергия.
 • Разбира се – добрите стари фибри, които помагат при храносмилането
  Недостатъчната консумация на фибри може да доведе до запек, подуване на корема и дори увеличено натрупване на мазнини. Добавянето на храни с високо съдържание на фибри като амарант е задължително. Амарантът е храна с високо съдържание на фибри. Това го прави засищащо и спомага за здравето на храносмилането, намаляване на холестерола, кръвното налягане и забавя усвояването на захарите.
 • Минерали
  Амарантът е много богат източник на минерали като калций, магнезий и мед. Освен това е добър източник на цинк, калий и фосфор.
  Те изграждат здрави кости и мускули, подпомагат хидратацията, повишават енергията и са жизненоважни за хиляди процеси в тялото.
 • Пълен с витамини
  Амарантът също е добър източник на много основни витамини, включително витамини А, С, Е, К, В5, В6, фолат, ниацин и рибофлавин. Те действат като антиоксиданти, повишават енергийните нива, контролират хормоните и още много други процеси.
 • Подсилва имунната система
  Амарантът може да засили имунната функция според някои проучвания, вероятно благодарение на мощните витамини, минерали и антиоксиданти.
 • Потъмнява сивата коса
  Амарантът помага за предотвратяване на преждевременното побеляване, главно поради минералите, които това семе има в изобилие.

Предлагаме още и киноа.

Произход: България. Без глутен, но може да съдържа следи от глутен, тъй като е пакетирано в цех, където пакетират и други храни.

Facebooktwitterpinterestmail

Допълнителна информация

Тегло 0.6 кг